Att köttproducenterna förhandlar med svenska slakterier blev känt för Dahlmans för en tid sedan. Nu förs en dialog med producenterna, i hopp om att de ska stanna kvar hos företaget.
– Vi vet att det här pågår, men det kom som en nyhet för oss. Vi ser över vad vi kan förbättra, och om vi kan bjuda till kortsiktigt när det nu ser ut som det gör i dagsläget, säger Johannes Dahlman.
För skulle de åländska producenterna vända sig till Sverige så är det allvarligt för Dahlmans.
– Det svenska slakteriet är i första hand ute efter att skriva kontrakt med större gårdar på Åland och tappar vi en större mängd slaktdjur finns det inte underlag för att fortsätta med slaktverksamheten. Det ställer också till det väldigt mycket för alla små producenter på Åland som sannolikt inte får någon enkel utväg för slakten.
Självförsörjningsgraden i Sverige är kring 50 procent, medan den i Finland ligger nära 90 procent.
– Det avspeglar sig också i priset, vi frågar oss vad som händer om tre år med prisbilden om tillgången på inhemskt kött ökar i Sverige medan den minskar i Finland. Vilket bör ses som en trolig utveckling.
Transportsträckor
Tidigare har det förts diskussioner om att slakta nötkött i Finland, men då transportsträckorna dit är så långa har det inte varit ett långsiktigt alternativ. Det har heller inte funnits ett ekonomist incitament då priserna i Finland varit ungefär desamma som på Åland. När det gäller Sverige är transporterna kortare, och även om det finns svårigheter så är dessa lättare att lösa, tror Johannes Dahlman. Däremot är han inte säker på att det svenska slakteriet kommer att lyckas sälja åländskt nötkött till samma pris som inhemskt svenskt kött, något Dahlman menar är slakteriets tanke.
– Vi har försökt nå ut med både kött och förädlade produkter på svenska sidan tidigare och även om det funnits en efterfrågan har den aldrig kommit upp i några större volymer. Så det är ytterligare en frågeställning att fundera över, vad händer om de ej lyckas skapa efterfrågan och det enda åländska slakteriet har tvingats stänga ner.
– Andra aspekter är förstås också hur djuren behandlas, transporten på färja och liknande.
Kommer ni att försöka konkurrera med den svenska sidan ekonomiskt, eller finns det annat ni kan erbjuda som får producenterna att stanna kvar?
– I grund och botten en kombination. Det finns inte mycket att ta av på prissidan, men vi ska göra vårt bästa. Ser man rakt av så kan vi inte konkurrera med de svenska priserna. Marknaden ser annorlunda ut i Sverige och våra grundförutsättningar är tyvärr för dåliga med oskäligt höga avloppstaxor och avfallsproblematik, till exmpel.
– Vi tar det här absolut på allvar och vi ska se vad vi kan göra. Vi för en dialog med producenterna, för blir det verklighet så riskerar man det sista slakteriet på Åland.
Petra Dahlgren