Vintern är här på riktigt och med en temperatur under minusstrecket är det möjligt att spola isar utomhus, något som är till glädje för alla skridskoåkare.
På flera håll på Åland är det de frivilliga brandkårerna som sköter sysslan. Grusplanen vid Vikingaåsens skola spolas av Jomala FBK, som tar saken i egna händer så fort de ser att graderna börjar krypa nedåt.
– Vi gör det på eget initiativ. Vi hjälps åt och är en handfull personer som pratar med varandra varje år och diskuterar hur vi ska göra. Man behöver hålla koll på hur vädret ser ut framöver, det är alltid en avvägning när man ska börja, säger biträdande kårchef Bosse Karlsson.
Han säger att spolning av is inte är brandkårens kärnverksamhet, men man gör det för att barnen ska kunna röra sig spontant på raster och kvällar. Planen ligger mellan Vikingaåsens skola och Kyrkby högstadieskola och eleverna hinner också dit på en idrottslektion.
– Alla vill ha is och blir jätteglada när den spolas, den används flitigt av familjer, säger hans fru Emma-Lina Karlsson som brukar vara med på skridskobanan, precis som dottern och Jomala FBK-junioren Stella Karlsson.
Unga hjälper till
I år var det perfekt läge att spola isen på nyårsafton, och till sin hjälp tog Jomala FBK några av sina yngre medlemmar.
– Det finns faktiskt viss teknik bakom det hela. Det går att utnyttja det som ett utbildningstillfälle, säger Bosse Karlsson.
Två unga medlemmar i Jomala FBK är Axel Mattsson och Melker Valve, som tyckte det var kul att vara med och spola isen som de själva åker mycket på vintertid.
– Det är bra att det finns isar lokalt så att man lätt kan åka och skrinna, säger Axel Mattsson.
Melker Valve berättar att han är 16 år och nyligen har gått från junior- till seniorklassen. Ännu får han inte följa med på larm, men han har bland annat gått en grundkurs i brand- och räddningskunskap. Att som ungdom engagera sig i sin lokala frivilliga brandkår är något han rekommenderar.
– Jag tycker att det har jättegivande att vara junior. Man får lära sig saker man har användning av och träffar folk man annars inte hade träffat.
Personligt engagemang
Bosse Karlsson har själv varit med i Jomala FBK i 40 år, sedan han var i tioårsåldern. Han är uppvuxen i kommunen och har själv fina minnen av skridskoåkning.
– Jag minns när jag gick i Vikingaåsen och hur mycket vi åkte skridskor på vintrarna när det fanns is. Det skapade ett mervärde, säger han.
Kanske är det därför han är en av de drivande krafterna som lägger timtals av sin fritid på att spola isen. Det görs inte av sig själv. Man måste skrapa rent planen från ojämnheter, fylla vattentanken och sedan vattna hela planen för att få till en bra is.
Bosse Karlsson skulle gärna se ännu mer samarbete med kommunen.
– Vi skulle vilja att planen jämnades upp inför vintrarna, det skulle underlätta arbetet.
Den här gången ställde Vikingahallen upp och lånade ut sin traktor så att han kunde ploga bort snöslask innan spolningen.
Tusentals liter
Det krävdes åtta tankar vatten för att spola isen. Tanken rymmer närmare 4.000 liter vatten, även om den inte brukar fyllas upp helt.
– Vissa år spolar vi 10–15 tankar vatten, det är väldigt olika beroende på underlaget, säger Bosse Karlsson.
Under veckan lovas lite mildare väder, då kan de spolade isarna bli mjuka. Men förhoppningsvis blir skridskosäsongen lång, tack vare vintervädret – och engagemanget från isspolarna.
Jomala FBK
Jomala FBK belägen i Ingby har ett trettiotal aktiva medlemmar. Dessutom har kåren ett femtontal juniorer och en damklubb som aktivt stöttar och ställer upp för kårens verksamhet. Förutom sedvanlig släckningsbil har kåren en räddningsbil som bland annat är specialutrustad för trafikolycka.
Jomala kommun har två brandkårer, Jomala FBK och Gottby FBK. Kårerna har regelbundna övningar och får sin utbildning genom Ålands brand- och räddningsförbund. Kommunen har sammanlagt cirka ett sextiotal larm och uppdrag per år.