Det var efter ledamoten Sandra Listherbys förslag i samband med budgetdiskussioner som omröstningen företogs. Peggy Erikssons (ÅF) motförslag att se över hur kommunförbundet bättre kan tillgodose de större kommunernas behov röstades ner med fyra röster mot en när Sandra Listherby själv samt vice ordförande Carina Aaltonen (S), Tomas Boedeker (MSÅ) och kommunstyrelsens ordförande Jörgen Strand (MSÅ) röstade för förslaget. Tommy Nordberg (C) och Marie Skogberg (C) avstod från att rösta.
I sin motivering till förslaget skriver Sandra Listherby att hon anser att Jomala har växt ur kostymen som Ålands kommunförbund erbjuder.
Hon menar att de senaste tio årens tillväxt i Jomala gör att kommunens behov inte längre överensstämmer med de övriga medlemmarnas, och att man sällan söker samma lösningar som de andra, mindre kommunerna.
Systemfel som hotar demokratin
I ett mejl till Ålandstidningen nämner hon landskapsandelarna och sättet på vilket de har utfallit.
”Som landskapslagen ser ut har Jomala inte mer att säga till om även om vi är större till befolkningsmängd. Man kan säga att det är ett systemfel som medför att demokratin sätts ur spel”, skriver hon.
Sandra Listherby skriver också att Jomala hädanefter behöver äga sin möjlighet att själv gå till förhandlingsbordet.
– Jag har förståelse för att detta ändrar förutsättningarna för förbundets framtid, men det kan inte åläggas Jomala att finansiera ett förbund vi inte längre kan nyttja.
Hon nämner även att hon inte var särskilt förvånad över att förslaget bifölls med så klara siffror.
– Så klart kan man aldrig vara säker på utfallet, men vi har diskuterat det här tidigare under mer informella former. Jag hade därför rätt bra koll på medlemmarnas syn på frågan.
”Vi har andra intressen”
Kommunstyrelsens ordförande, Jörgen Strand, säger att han röstade för förslaget eftersom han anser att Jomala har växt ur förbundet.
– Vi har andra intressen än övriga kommuner och vill driva våra egna frågor.
Vilka intressen menar du då?
– Kommunala finansieringsfrågor och synen på hur kommunernas verksamheter kan effektiveras.
Det kan ju inte handla om några jättesummor att vara medlem, vari ligger vinsten att lämna förbundet?
– Det handlar inte om medlemsavgiften. Vi har framfört till kommunförbundet att vi har helt andra intressen än de andra kommunerna, men de har inte lyssnat och beaktat det, vilket jag till vissa delar kan förstå då vi är den kommun som växer mest på Åland. Därför måste vi investera i daghem och skolor i stället för att försäkra andra kommuners sociala kostnader.
Vad kostar medlemskapet per år för Jomala?
– Det ligger runt 60.000 euro. Men som sagt, det är inte huvudorsaken, vi måste ta tillvara våra skattebetalares intressen.
Kommunförbundet sitter, rent fysiskt, i Jomalas kommunkansli. Kan de fortsätta med det när ni lämnar?
– För min del får de gärna fortsätta hyra utrymmet så länge vi inte behöver det själva.
Kommundirektör Christian Dreyer vill inte kommentera omröstningen i kommunstyrelsen.
– Det är en politisk fråga som jag väljer att inte kommentera, säger han.
Förbundsdirektör Magnus Sandberg
”Det kom som en
total överraskning”
Det får mycket omfattande konsekvenser för förbundets verksamhet om Jomala väljer att löpa linan ut och fattar beslut om ett utträde. Det säger förbundsdirektören vid Ålands kommunförbund, Magnus Sandberg.
– Beslutet kom som en total överraskning för mig.
Enligt Magnus Sandberg är Ålands kommunförbunds verksamhet lagstadgad i den åländska kommunallagen, och kan därför inte upphöra utan en lagändring.
– Men lagstiftaren har inte uteslutit att kommuner kan utträda ur förbundet, vilket Mariehamn gjorde från och med 2013, säger han.
Han redogör för att Jomala i år är mycket välrepresenterat i kommunförbundets beslutande organ.
– Vid stämman 2021 innehade man elva av totalt 45 röster.
Det har också tidigare lyfts kritik mot kommunförbundet, hur ser ni på det?
– Ålands kommunförbund är mottagligt för konstruktiv kritik, men eftersom vi är ett samarbetsorgan och har till uppgift att se till alla medlemskommuners intressen förekommer det att enskilda kommuner inte är nöjda med arbetet.
Jomala avböjde inbjudan
I Jomala säger man att man har växt ur förbundet och har andra intressen att bevaka än övriga kommuner. Detta har man även framfört till förbundet utan reaktion, vad säger du om den kritiken?
– Ålands kommunförbund har bland annat som reaktion på Jomalas viljeyttringar lyft frågan om minoritetsskyddet i vissa kommunalförbunds grundavtal vid vårstämman 2021. Förbundsstyrelsen bjöd in Jörgen Strand och Christian Dreyer till förbundsstyrelsens möte den 4 november med avsikten att diskutera Jomala kommuns utlåtande om förbundets budgetförslag för 2022. Men de avböjde.
Därför kom Jomala kommunstyrelses beslut i måndags som en total överraskning, menar Magnus Sandberg.
– Om de väljer att gå ur, urholkas förbundets roll ytterligare. Samarbeten kräver samarbetsförmåga, och om ytterligare kommuner väljer separatlösningar går det ut över hela den kommunala sektorn på Åland, säger han.
Dialog och hänsyn viktigt
Magnus Sandberg menar att förbundets styrelse redan har erbjudit Jomala en möjlighet att utveckla den kritik som kommunen har riktat mot förbundets utredning kring ett kommunalt servicebolag.
– Men det bör också noteras att Jomala inte i något skede i kommunförbundets styrande organ har tagit ställning emot vare sig budget eller några av de beslut som definierat riktningen för förbundets verksamhet.
Finns det delar av kritiken ni tar till er och är beredda att göra på andra sätt?
– Det finns antagligen en stark vilja inom förbundet att gå Jomala till mötes till en viss gräns, men det måste ske i form av en dialog och med hänsyn till övriga medlemskommuners intressen.
Kan ni fortsätta hyra utrymmen i Jomalas kommunkansli?
– Frågan är hypotetisk i det här skedet, men om man fullföljer utträdet är det osannolikt att övriga medlemskommuner anser det lämpligt att hyra utrymmen av Jomala kommun. Ett utträde leder också sannolikt till att man ser över gällande avtal med Jomala kommun kring funktionen som avtalschef för Kommunala avtalsdelegationen.
Ålands kommunförbund
Ålands kommunförbund är en politiskt ledd intresseorganisation med alla 15 landskommuner som medlemmar.
Man fungerar även som arbetsgivarorganisation för kommuner och kommunalförbund på hela Åland.
Kommunförbundet driver kommunala frågor på landskapsnivå.
Mariehamns stad lämnade Ålands kommunförbund år 2013.
Jomala kommun står för cirka 27 procent av Ålands kommunförbunds betalningsandelar.
Källa: Ålands kommunförbund.