I dagarna bestämde LR att ÅCA ska få 250.000 euro för att omstrukturera ägandet i Gesterby mjölk i Sund, och på det sättet trygga råvarutillgången på Åland. Man vill rädda gården eftersom den och Haga kungsgård i Saltvik är så viktiga för näringen. I andelslagets ansökan slås det fast att Rysslands anfallskrig mot Ukraina fått följder som skapat en ohållbar situation i den åländska mjölksektorn.
Både Haga kungsgård lantbruk Ab och Gesterby mjölk Ab ägs av Kristoffer Lundberg.
Det pratas om att foderpriser och annat har gått upp, vad är det som varit tuffast?
– Gesterby är en gård som är beroende av att en stor del av fodret köps in, eftersom det inte hör tillräckligt mycket odlingsmark till gården. Priserna har rusat något kopiöst i höjden, säger han.
Bad om hjälp
Haga kungsgård har Kristoffer Lundberg arrenderat av landskapet sedan 2012. Hans verksamhet har växt snabbt, och blev ännu större då han i fjol köpte Östergårds mjölk (i dag Gesterby mjölk). Affären genomfördes en kort tid efter att Ryssland gick in i Ukraina. Priserna började sedan skjuta i höjden, vilket drabbade hela jordbruks- och lantbruksnäringen.
– Det här, att det skulle börja med problem, var inte riktigt det man hoppades på då vi tog över. Allt vi köper in har blivit mycket dyrare, spannmålspriserna steg med nästan hundra procent över några månaderna.
Det måste ha inneburit en del press på dig.
– Jag kan inte påstå att jag sovit gott alla nätter.
Nu har man någon slags lösning på gång. Hur involverad har du varit i de diskussionerna?
– Jag har Andelsbanken som bank och sade att jag skulle behöva lite hjälp. Banken sydde ihop det här lösningspaketet, som innebär att alla hjälps åt med vad man kan.
Känner stöd
Det finns kritiska röster som ifrågasätter att ÅCA ska hålla en gård under armarna medan andra också har det tufft. Känner du att du har ett stöd från branschen, eller känner du att du står ensam?
– Jag känner inte att det är så jättekritiskt inom ÅCA kring det här, jag tror att det där finns en relativt god förståelse för att det här inte handlar om att ÅCA ska hålla någon under armarna. Visst finns det absolut sådana som uttryckt förundran, och kanske också avundsjuka från andra sektorer än mjölken, men jag tycker ÅCA varit ganska bra på att förmedla vad det handlar om. Det ska inte bli bättre för en medlem än för någon annan.
Från Producentförbundets sida handlar kritiken om att el- och gödselstödet nu riktats om till mjölkbranschen. Ungefär 500.000 delades ut efter en ansökningsrunda tidigare i år, i första hand i form av gödselstöd, men lika mycket låg kvar i potten.
Förbundets önskemål har varit att den summa som återstod skulle ha använts till bevattningsåtgärder. Kristoffer Lundberg säger att den som vill något också måste göra något för att det ska bli verklighet. Tiden är också en faktor i sammanhanget.
– Pengarna hade funnits kvar en månad till, sedan hade de gått tillbaka till EU. Men jag tror att kritik som dyker upp mycket beror på att hela jordbruket, inte bara mjölkbönderna, är ekonomiskt pressat.
Det styrelsen och sedan stämman ska ta ställning till blir troligen att ÅCA går in som delägare eller köper gården och arrenderar in den?
– Jag ska nog inte gå in i detaljer kring det nu. Men så mycket vet jag – om det blir något sådant är det ingenting som innebär att ÅCA ska ”ge” något, utan det sker helt på affärsmässiga grunder.
Kristoffer Lundberg säger att stora pengar binds upp i anläggningarna för mjölkproduktion, det vill säga kohallarna, och att ÅCA som ett större bolag troligen skulle ha bättre förutsättningar än ett mindre företag att hantera dagens höga ränteläge.
– Att arrendera gården skulle bli billigare för mig än att själv äga den. Det här skulle trygga mjölkproduktionen för ÅCA:s del, samtidigt som andelslaget tjänar pengar. Det ska ju inte bli en minusaffär, utan ÅCA ska tjäna på det.
Större enheter
Kristoffer Lundberg har totalt omkring 700 kor på sina två gårdar, vilket innebär att han har den överlägset största kobesättningen på Åland. Han har cirka 25 anställda samt ett antal inhoppare.
Det låter som att ÅCA i dag är beroende av en aktör, om inte för att överleva som så åtminstone för att kunna satsa på export. Hur ser du på det?
– Så blir det i ett litet samhälle. Man brukar säga att antalet mjölkleverantörer halveras vart tionde år, och det är förmodligen en utveckling som går allt snabbare. Leverantörerna minskar, men inte mjölken. Samma utveckling finns i Sverige och Finland. Mindre gårdar försvinner och större gårdar växer.
Så man måste ha en viss storlek för att få lönsamhet i verksamheten?
– Du måste nog, åtminstone om du bygger nytt, ha minst 150 kor för att få en kalkyl som någon bank vill vara med på.
Du är vice ordförande i ÅCA:s styrelse. Kommer du att jäva dig om styrelsen fattar beslut om omstruktureringen av Gesterby mjölk?
– Ja, det måste jag. Det här har diskuterats ganska mycket i styrelsen, och då har jag inte alls varit med.
Haga kungsgård lantbruk Ab, Gesterby mjölk Ab och företaget Kristoffer Lundberg lantbruksservice beviljades likviditetslån från landskapet i fjol. Lånen, som alltså betalades ut för att förstärka företagens likviditet, var på vardera 100.000 euro.