Som vi tidigare skrivit lades Godby hotell ut till försäljning sommaren 2015. Fastigheten hade inget utgångspris, utan i stället fick spekulanter lämna in anbud fram till den 2 december i fjol. Enligt uppgifter till Ålandstidningen inkom tre anbud. Det högsta budet lades av Göran Wallentin och Conny Smith.
– Vi bjöd 80.000 euro för fastigheten. Efter ett tag fick vi veta att de accepterat vårt bud, säger Göran Wallentin.
Men enligt honom upptäckte man sedan att det fanns flera brister i fastighetens prospekt.
– Det visade sig att det inte finns något bygglov för den hiss som är monterad. Avgifterna för att koppla in vatten, avlopp och värme skulle köparen dessutom stå för, totalt 20.000 euro. Dessutom visade det sig att den asfalterade parkering som ingår i prospektet inte alls hör till fastigheten, utan ägs av landskapet. På grund av allt detta lade vi ett nytt bud på 20.000 euro, men fick då svaret att de ville avvakta.
Känner sig blåsta
Efter ett tag nåddes man av helt nya besked.
– Det visade sig att en annan köpare kommit in i efterhand. De hade redan betalat handpenningen och jag fick veta att de skulle skriva på alla papper veckan innan påsk. Vi fick aldrig veta att vi hade blivit uteslutna från budgivningen, utan det var tack vare att jag ringde upp mäklaren som jag fick reda på att de sålt hotellet till någon annan.
Göran Wallentin är kritisk till mäklaren Lyyskis fastighetskonsults agerande. Dels för att man inte rättade till felen i prospektet, dels för att man inte meddelade att man accepterat ett annat bud.
– Det är inte seriöst. Tvärtom, ett mer oseriöst agerande får man leta efter, jag har aldrig varit med om maken.
Känner ni er blåsta?
– Absolut. Det är inte schysst att ta in en annan spekulant i efterhand. Är det en sluten budgivning så är det.
Vad hade ni för planer med hotellet?
– Vi skulle ha gjort i ordning hotellet innan sommaren och drivit det vidare, med en schysst lunchrestaurang. Det känns lite besvärligt i och med att vi halvt lovat ut jobb åt kockar och serveringspersonal.
Drog tillbaka budet
Tomas Lyyski säger att Göran Wallentins version av försäljningen av Godby hotell till stora delar stämmer. Conny Smith och Göran Wallentin lade mycket riktigt det högsta budet på fastigheten.
– Men här måste man minnas ett par saker. Vi agerar bara på uppdrag av säljaren, som i det här fallet är en konkursförvaltare samt den största pantinnehavaren Andelsbanken. Vi är bara en förmedlare. Det stämmer att de lämnade det högsta anbudet, men en säljare är inte skyldig att tacka ja, utan har rätten att fritt förkasta eller anta givna anbud.
Från början var ändå tanken att hotellet skulle säljas till Conny Smith och Göran Wallentin.
– De fick veta att det låg bra till och att konkursförvaltaren och banken var villiga att förhandla vidare. Men det är viktigt att komma ihåg att en fastighetsaffär aldrig är bindande innan köpebrevet är undertecknat inför ett offentligt köpvittne, säger Tomas Lyyski och fortsätter:
– När de fick veta att säljaren ville förhandla började de hävda att det fanns fel i prospektet och drog tillbaka sitt bud. De ville inte längre betala de 80.000 euro de hade bjudit. De sa med andra ord aktivt att de inte var beredda att slutföra affären innan de hade kollat upp vissa saker.
Affär inom kort
Enligt Tomas Lyyski gick det sedan två månader utan att spekulanterna hörde av sig.
– Vid det här laget började många andra spekulanter höra av sig och undra vad som hände, varför det inte hade blivit någon affär och om det fortfarande gick att bjuda på fastigheten. Jag gick då till mina uppdragsgivare som gav mig tummen upp att fortsätta visa upp objektet. Då kommer Conny Smith och Göran Wallentin tillbaka med ett skambud på 20.000 euro. De fick beskedet att det inte är aktuellt att sälja fastigheten till det priset eftersom vi fått in högre anbud.
Tomas Lyyski säger att man nu är mycket nära att sälja Godby hotell till en annan spekulant.
– En seriös spekulant har lämnat ett bud och har till och med betalat en handpenning, så vi väntar bara på att allt det formella blir klart innan vi skriver under köpebrevet. Vi väntar oss att det sker inom april.
– Men nyckelpunkterna är alltså att säljaren alltid väljer vem som ska få köpa fastigheten, det behöver inte vara till den som bjuder högst. Säljaren kanske inte känner sig bekväm att göra affär med en viss köpare. Dessutom drog ju Conny Smith och Göran Wallentin tillbaka sitt bud.
Tomas Lyyski håller inte heller med om att prospektet innehöll felaktigheter.
– Däremot fanns det några saker som var missvisande, men de var vi noggranna med att rätta till efter att vi fick kännedom om dem.
Hur då?
– Vi informerade alla spekulanter på plats under visningarna.
Fredrik Rosenqvist