– Man blir arg, besviken och ledsen. Dels för dem som blivit utsatta, dels för alla som älskar att spela amatörteater och för hur det här påverkar dem. Jag måste diskutera med tjänstemännen. Nu gäller det kultursektorn, men vi delar också ut bidrag till idrotten och andra föreningar. Det ska inte förekomma någon form av diskriminering, sexuella trakasserier eller andra former av trakasserier, säger hon till HBL.
Motverka tystnadskulturer
Kulturbyråns chef Viveka Löndahl säger att en viktig fråga inför mötet är hur man bättre ska kunna komma åt tystnadskulturer.
– Jag tror att vi börjar med en mer öppen och förutsättningslös diskussion och sedan fokuserar på hur vi nu ska gå vidare härifrån. Bland annat tänker jag att man skulle kunna diskutera visselblåsarfunktionens roll i ett litet samhälle. Det skulle kunna bli ett sätt att komma åt den här typen av tystnadskulturer om det finns någonstans folk kan vända sig när de ser missförhållanden. Men allt det här är som sagt något vi måste diskutera, säger hon.
Ålandstidningen har pratat med ett flertal personer som sagt att det funnits olämpliga beteenden och andra problem kopplade till Robert Liewendahls uppsättningar i många år. På frågan om detta varit något kulturbyrån känt till svarar Viveka Löndahl att det är svårt att hantera den här typen av frågor innan anklagelser finns svart på vitt.
– Tystnadskulturen inom teatern blev konkret synlig i mars i och med teaterupproret. Det är svåra frågor att ta itu med, särskilt så länge det bara rör sig om hörsägen, och just därför tycker jag att det vore relevant att diskutera visselblåsarfunktionen. Det behöver finnas handlingsplaner och policyer för hur sådant här ska hanteras när det kommer fram, och framförallt måste unga och ungdomar kunna känna sig trygga i föreningslivet, säger Viveka Löndahl.