Hur ser staden på det som framkommer i rapporten?
– Det är allvarligt. Vi är en offentlig organisation och hanterar offentliga medel, då ska man följa principer som likabehandling och transparens. Det har man inte gjort i det här fallet. Även om vi inte ser att staden skulle ha lidit stor ekonomisk skada är det ändå inte okej att kanalisera flera hundratusen euro till en anställds företag utan konkurrensutsättning. Så får det inte gå till.
Får det rättsliga följder?
– Rapporten har lämnats till polismyndigheten. Det är vår skyldighet att informera polisen när en sådan här sak upptäcks. Nu är det upp till dem att ta ställning till om de vill gå vidare.
Hur stor ekonomisk skada har staden lidit?
– Det går inte att säga, eller ens att det har orsakat någon ekonomisk skada. Bokföringen är inte tillräckligt specificerad, därför går det inte att bedöma om priset är relevant eller inte. Men det viktiga är att det ska gå rätt till, och det har det inte gjort.
Varför valde man att göra en intern utredning och inte en extern?
– Inom ledningsgruppen var vi eniga om att det som hade uppdagats behövde granskas närmare, men det fanns inget underlag att lämna ut. Det krävdes ett arbete för att få ihop allt underlag. När det väl var inhämtat fanns inte så mycket mer någon annan hade kunnat göra. Vi har också haft extern konsultation under arbetets gång, även revisorn är extern.
De första transaktionerna mellan den anställdas företag och staden gjordes 2005. Varför har inte förfarandet ifrågasatts tidigare?
– Det har det gjort, det har påtalats. Det var därför det kollades upp.
Varför har inte den tidigare rektorn som jobbade innan 2017 hörts?
– Personen är inte anställd. Vi har hört våra arbetstagare, vi har inga skäl att höra någon som inte jobbar i vår organisation.
Hur hanteras arbetsförhållandet för den anställda som har sålt tjänsterna till staden?
– Det är respektive chef som fattar beslut om åtgärder. Vad jag förstår har personen fått en varning.
Rektorn har sagt att hon inte var medveten om att hon hade en beslutanderätt på max 15.000 euro. Är de anställda tillräckligt informerade om reglerna kring upphandlingar?
– De har i alla fall förutsättningar att veta vilka regler som gäller. Om man känner till dem eller inte beror på hur väl man har satt sig in i dem. Man är skyldig att sätta sig in i reglerna för den tjänst man utövar. Under åren har vi erbjudit många kurser inom upphandling.
Finns det skäl att ändra några rutiner med anledning av det som har hänt?
– Vi har redan uppmärksammat det här fallet och gått igenom med förvaltningscheferna vad som gått fel. Rektorn går i pension, en ny person är utsedd och tillträder så småningom. Det gäller förstås att ge efterträdaren en god introduktion och se till att det finns klarhet i vilka regelverk som gäller, säger Emma Dahlén.