Våren 2023 fick kommunerna möjlighet att ge synpunkter på Medis verksamhet. I minnesanteckningarna från mötet flaggas det för att de allt ekonomiskt tuffare tiderna så småningom kan få kommuner att överväga att lämna Medis.
Och så har det blivit. Under slutet av 2024 har minst tre kommuner aviserat att de under inkommande år ska ta sig en funderare på sin inställning till ett fortsatt samarbete.
”När vi ska prioritera bland verksamheterna ingår att vi också måste fundera på om vi ska vara med i Medis eller inte”, sade Jomalas kommunstyrelseordförande Wille Valve (MSÅ) till Ålandstidningen i november.
Föreningarnas roll
Lemlands kommunstyrelse har meddelat staden att man ska se över sin medverkan i samarbetet.
– Det är inte så många i Lemland som använder sig av Medis i dag, säger styrelsens ordförande Tony Asumaa (Lib).
För Lemlands del rör sig Medis-kostnaden om cirka 40.000 euro om året.
– Vi har börjat fundera på hur pengarna kan utnyttjas så att de kommer fler lemlänningar till godo.
En möjlighet kommunen vill titta på är att de lokala föreningarna skulle erbjuda dylika aktiviteter för invånarna.
– Vi är inte på något sätt emot Medis, tvärtom. Men många kurser förläggs till Mariehamn och inte hit ut i obygden. Skulle de ordnas mer lokalt tror jag nyttjandegraden skulle bli större, säger Tony Asumaa.
Ett första steg
”Sunds kommun bör fundera på att säga upp avtalet med Medis då verksamheten är dyr speciellt i relation till vad Sunds kommun får för pengarna.”
Så står det i Sunds budget för 2025.
– Jag vill understryka att det inte alls är säkert att vi går ur Medis, i det här skedet är det effekterna av ett utträde som ska utredas och sedan får vi se vad den diskussionen ger, säger kommundirektör Andreas Johansson.
Medis
• Medborgarinstitutet har verkat på Åland sedan slutet av 1940-talet.
• Kurser erbjuds i många olika ämnen.
• Kommunerna är anslutna till och bidrar till verksamheten genom avtal.
• Verksamheten finansieras delvis genom en landskapsandel och deltagaravgifter.
• Övriga kostnader fördelas på samarbetskommunerna. I det nya avtalet bestäms kommunernas andel så att 20 procent beräknas utifrån invånarantal och 80 procent enligt användning.