Vansinniga scheman, obligatoriska 0-poängskurser även för de som har behörighet och bristfällig lärarkompetens. Det är några av klagomålen från de som läser på sjökaptensprogrammet. Nu hotar sju av ett trettiotal elever i två klasser att byta skola.
UTBILDNING - Den vänstra handen vet inte vad den högra gör. Skolan har märkliga regler som inte finns på några andra högskolor. Och schemaläggningen är helt vansinnig. Plötsligt kan vi få två veckors studieuppehåll bara för att det blir schemakrock. Här kan vi hålla på med samma kurs i tre terminer, en kurs som skulle vara avklarad på två veckor i Åbo, säger en elev till Ålandstidningen. Eleven vill vara anonym på grund av risken för repressalier från skolan.
Eleven har redan sagt upp sin studieplats, och flyttar till en annan studieort inom kort för att fortsätta plugga till sjökapten där.
Problemen är inte nya, menar han.
- Jag har pratat med elever som gick ut för många år sedan. De klagade också på schemaläggningen. Alltså, vi läser samma kurs i maskinteknik som maskinteknikerna. Men i stället för att köra kursen parallellt med alla samtidigt delar man upp oss. Bara en sådan sak.
Obligatoriska nollpoängare
En stötesten är de obligatoriska nollpoängskurserna i matematik och kemi, alltså de kurser som inte ger några kurspoäng. I Sverige får sådana kurser inte vara obligatoriska i någon utbildning, utan ses som baskurser för den som behöver bygga på sina kunskaper. Här är de obligatoriska. Dubbelt obligatoriska, eftersom tidigare behörigheter inte räknas.
Nu har flera elever fått nog. Åtminstone sju elever är så missnöjda med utbildningen att de vill hoppa av. Därmed inte sagt att alla verkligen tar sin mats ur skolan, men missnöjet bland många av eleverna är verkligen stort, menar den nu avhoppade eleven.
Samtidigt innebär olika besparingsprogram vid högskolan att viktiga kurser plockas bort ur kursplanen.
- Bland annat har de plockat bort FRB-utbildningen (fast rescue boat, räddningsbåt, red anm). Det är en kurs som man i praktiken måste ha, annars blir det redaren som får stå för den utbildningen. Så i förlängningen blir det en konkurrensfråga. Vem ska redaren anställa, en sjökapten som har en komplett kursplan i botten eller en som måste komplettera?
Inget övningsfartyg
Och till sist; Högskolan har inte längre något fartyg att öva på. Michael Sars är upplagd eftersom den inte uppfyller kraven.
- Det är ju sjukt. Komvux i Södertälje har bättre koll på sina grejer. Här läser man baskurser i matematik istället för att plugga nautiska ämnen.
Programledaren för sjökaptensutbildningen, Carola Maxensius-Mickelsson, känner inte igen kritiken.
-Vi hade alldeles nyligen ett programrådsmöte där jag var med. Representanter från varje klass var med. Och visst har det funnits kritik mot schemaläggningen, men det är svårlösta frågor. Det kan finnas många bakomliggande orsaker till hur schemana ser ut. Det där har jag ju förklarat många gånger under åren.
Kan det verkligen ta tre terminer att läsa in det man i Åbo kan läsa på två veckor?
- Det är ett helt annat upplägg i Åbo. Där blockläser man kurser i större utsträckning. Kurser som där tar två veckor kan här medvetet få sträcka sig över en längre tid.
Men ligger det något i kritiken?
- Jag tycker absolut inte att det finns någon relevans i det här. Tillfredsställer man en grupp så blir ofta en annan grupp missnöjd. Så är det ibland i skolvärlden.
Och de obligatoriska nollpoängskurserna?
- Dessa kan tenteras på förhand av dem som så önskar. Dessa kurser är en repetition av gymnasialstadiets kurs. Kurserna brukar ses som en förmån av de studerande.
Men behörighet från gymnasiet räknas inte?
- Jag kan inte bakgrunden, men det har varit så ojämnt. Därför har man istället för inträdesförhör en baskurs. Men har man högskoleutbildning i matematik kan man få de kurserna tillgodoräknade. Då behöver man inte tentera.
Hur mycket påverkar besparingarna?
- Vi har en budget som vi får oss tilldelad av landskapet. Är pengarna slut så har vi inga pengar. Det är stora besparingskrav på alla enheter.
Fredrik Granlund