Centerpartiet i Finland har traditionellt sett varit ett av de tre-fyra partier som tävlat om att bli störst och bilda regering. Men sedan valnederlaget 2019, då partiet tappade 7,3 procentenheter till 13,8 procent har man gått kräftgång i opinionen.
På onsdagen publicerade Yle sin senaste opinionsmätning där Centern noteras för det historiskt låga resultatet nio procent, ett tapp sedan föregående mätning med nästan två procentenheter.
Göran Djupsund tror att partiet lider svårt av opinionssiffrorna.
– Det finns i deras dna att de är ett stort parti. Nog är det här en otroligt hård smäll för för centern.
Vad kan de göra för att bryta trenden?
– Efter förra valet bytte de ordförande till Katri Kulmuni som var stridbar, mer traditionell landsbygdscenter. Sedan valde de en kompromissernas kvinna, Annika Saarikko, att ta över rodret. Det har inte gått speciellt bra, säger Göran Djupsund.
Demonstrativt utspel
Centerns utspel i både samelags- och miljöskyddsdebatten, där den senare hotade spräcka regeringen, har inte givit något lyft i opinionen.
– Utspelet om miljöskyddet var ganska flagrant. Den centerpartistiske ordföranden i miljöutskottet schasade ut de andra regeringspartiernas företrädare för att Centern skulle kunna förhandla med Samlingspartiet och Sannfinländarna. Det var nästan demonstrativt, säger Djupsund.
Han menar att Centern förvisso fick igenom krav om äganderätten för skogsägare som är viktiga C-väljare.
– Centern har tappat lite i trovärdighet hos sina traditionella väljare, och det är dem de försöker vinna tillbaka. En stor del av de som tidigare stött C ligger på sofflocket, och en del har runnit iväg till Sannfinländarna och Samlingspartiet.
Säker ledning
Samlingspartiet har ett starkt grepp om förstaplatsen i partikampen med 24 procent i Yles mätning, drygt fem procentenheter före tvåan Socialdemokraterna och ytterligare halvannan procentenhet före Sannfinländarna.
– Samlingspartiet har hållits på jättehöga nivåer i ganska många mätningar hos både Helsingin Sanomat och Yle. Det ska otroligt mycket till om de ska tappa sin position som största parti.
Göran Djupsund tror inte att varken Socialdemokraterna eller Sannfinländarna kan utmana om förstaplatsen. Däremot tror han att Samlingspartiet vänder sig till Socialdemokraterna för att bilda regering. Bland de övriga partierna är det mer öppet, tror Djupsund.
– Tittar vi på vad som är möjligt är Svenska folkpartiet ett litet kitt mellan Samlingspartiet och Socialdemokraterna. Sedan är det frågan om SDP vill ha med Vänsterförbundet för att skydda sin vänsterflank. Det är inte Samlingspartiet intresserat av, i stället kan de nog tycka att de Gröna ska vara med.
Vad skulle en sådan regering betyda för Åland?
– Man ska inte gå så hemskt mycket på flirtandet som Samlingspartiet gav luft när de var här i somras. Jag tror inte att det är så jädrans stor skillnad på vem som sitter i regeringen om man undantar Sannfinländarna, säger Göran Djupsund.
Riksdagsvalet hålls den 2 april nästa år.