Under 2020 hade patient- och klientombudsman Benjamin Sidorov totalt 393 ärenden på sitt bord, enligt den färska verksamhetsberättelsen från Ålands ombudsmannamyndighet. Även om bara 20 av ärendena rörde äldreomsorgen, är siffran den högsta på flera år. 2018-2020 var klagomålen på äldreomsorgen nio-tio stycken. 13 av ärendena från fjolåret rör Mariehamns stad, främst Trobergshemmet, och sju rör landsbygden. Året innan var antalet klagomål på äldreomsorgen i Mariehamn fem eller färre.
Det handlar om allt från missnöje med omvårdnad och lång behandlingstid till bemötande, information och självbestämmanderätt.
– Missnöje med omvårdnad hade kanske kunnat undvikas om man haft mer resurser, säger Benjamin Sidorov.
Inom äldreomsorgen råder både plats- och personalbrist. Vissa klienter får inte plats på ett boende i sin hemkommun, vilket upplevs som problematiskt. Under pandemin har det dessutom varit svårt att hitta vikarier när personalen varit hemma vid minsta symtom. Restriktionerna på äldreboendena och upplevd informationsbrist om desamma är också en orsak till att klagomålen ökat.
De flesta klientärenden som nått ombudsmannamyndigheten, 66 stycken, rör annars barn- och familjeärenden. Mycket handlar om brist på information samt missnöje med beslut och bemötande.
Mest klagomål på ÅHS
Patientärendena rör till största delen missnöje med Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS). Totalt inkom 159 klagomål på ÅHS i fjol, vilket är en ökning med 26 stycken sedan året innan. Antalet kvinnor som tar kontakt är betydligt fler än antalet män, noterar Benjamin Sidorov.
– Får kvinnor sämre vård, eller ringer de oftare? Är fler patienter kvinnor? Det kan jag inte svara på, säger han.
De flesta klagomålen rör vård och behandling. Medicinkliniken, som också är en stor klinik, fick flest klagomål, 33 stycken. Klagomålen på akuten har nästan fördubblats på ett år, och även inom psykiatrin och på hälsocentralerna har missnöjet med vården ökat.
– Men i förhållande till antalet besök är det inte så många som är missnöjda.
Oro och rädsla
Benjamin Sidorov lyfter också missnöjet med den medicinska rehabiliteringen. Tidigare har smärtpatienter fått behandling på Orton i Helsingfors, men enligt ett ÅHS-beslut från november i fjol ska den här patientgruppen nu i första hand remitteras till Uppsala och Åbo om behandling inte kan ges på ÅHS. Informationen har nått patienterna på omvägar.
– Jag har reagerat på hur oroliga och uppgivna de har varit. Det finns en rädsla för att den olidliga smärtan ska komma tillbaks. De känner sig lämnade åt sitt öde då de först har tagit kontakt, säger han.
Även inom sjukvården finns missnöje med självbestämmanderätten kopplat till covid-19. Personer upplever att de blivit tvingade att coronatesta sig och bära munskydd för att få vård på ÅHS.
Fotbollsskola engagerade
Barn- och diskrimineringsombudsman Johanna Fogelström-Duns, som också är chef över myndigheten, konstaterar att totalt 13 procent av alla ärenden som nådde myndigheten handlade om barn.
Johanna Fogelström-Duns hade 72 ärenden på sitt bord under fjolåret. 24 ärenden rörde kön, könsuttryck och könsidentitet, vilket är en ökning med tio ärenden sedan 2020. Frågorna handlade generellt om jämställdhet, men även ett enskilt evenemang stack ut: fotbollsskolan som riktade sig till tjejer och ickebinära. Evenemanget resulterade i fyra ärenden hos ombudsmannamyndigheten.
Ärenden relaterade till diskriminering på grund av etnicitet ökade från tre till nio jämfört med 2020.
– Det handlar framför allt om situationer i offentlig sektor där man upplever att man blivit särbehandlad, dåligt bemött och upplevt trakasserier.
Johanna Fogelström-Duns konstaterar att anmälningar som rör barn har ökat de senaste tio åren, liksom omhändertaganden och placeringar. Hon välkomnar därför de 800.000 euro som landskapsregeringen reserverat för ett utvecklingsprojekt för barns och ungas hälsa och välmående.
Fler konsumentärenden
Antalet konsumentärenden har ökat stort sedan 2020. En orsak till detta är att tjänsten som konsumentrådgivare, som nu innehas av Tuomas Nymark, delvis varit vakant. Han säger att en stor del av klagomålen rör fordon, såväl köp som reparationer. Han ser även ett ökat antal ärenden som rör renoveringar.
– Jag misstänker att på grund av coronaläget har folk rest mindre och börjat renovera mer.