Med halvtannat år kvar till lagtings- och kommunalvalen laddar Socialdemokraterna upp för en kampanj som ska göra partiet större än de tre lagtingsmandat man landade på i det förra valet. Man gör det genom att fokusera på fyra områden, de flesta klassiska S-frågor.
Camilla Gunell, som i torsdags omvaldes för ytterligare två år som ordförande för de åländska socialdemokraterna, tar upp välfärden som det första området och framhåller äldreomsorgen som gärna får samordnas bättre över landskapet. Men även andra välfärdsfrågor ska framhållas i valbudskapet.
Särskilt ledarskapet i offentlig sektor som behöver moderniseras, säger Gunell och menar att detta leder till större delaktighet och ansvarskänsla i organisationerna.
S motsätter sig också den utveckling som förts fram som förslag på Åland och genomförs i Sverige.
– Vi vill ha en väl fungerande offentlig sektor framom privatiseringar.
Identifiera områden
Den gröna omställningen har funnits i toppen av S-agendan under många år, och efter ett val där man tappade väljare till Hållbart initiativ är det förstås ett viktigt område för partiet att framhålla. S vill se en bättre helhetsplanering för klimatarbetet och har lämnat in en motion till lagtinget om en energipolitisk strategi.
Partiet vill också ha tydlighet kring var klimatsatsningar ska göras.
– Man borde identifiera markområden och vattenområden där etableringar är vettiga att göra. Det måste man vara proaktiva med så att det inte i slutändan är någon som slår i bromsen och säger att åländsk mark och åländskt vatten inte får hamna i utländska händer.
På utbildningsområdet kommer Socialdemokraterna att fortsätta att driva frågan om att också Åland ska utvidga läroplikten. På samma område sticker Gunell ut hakan vad gäller högskolan.
– Vi har också tankar kring högskolan. Samarbetet med Arcada är jättebra. Vi vill gärna se en fusionering av den åländska högskolan i en större helhet, Arcada, Novia, Åbo akademi, där man kunde ha en filial på Åland för att få den kraft som en högskolemiljö ger.
Innebär det att Åland ger upp huvudmannaskapet över högskolan?
– Det kan man säkert diskutera former för. Vi har haft högskolan sedan början på 2000-talet och man måste inse att en så liten enhet inte blir produktiv och gagnar inte samhället tillräckligt, säger Camilla Gunell.
Vill låna mot fastigheter
Den fjärde punkten som S bygger sin kommande valkampanj på är ekonomi. Camilla Gunell säger att partiet kommer att ta fram ”ett alternativt synsätt” på åländsk ekonomi till sin kongress i höst.
– Det enda vi får höra från borgerligt håll är hur fattigt och eländigt det är på Åland. Staden är ju urstark, det är ett fantastiskt bokslut. Mariehamns stad har en god ekonomi.
– I staden med sin koncern har man ett helhetstänkande kring ekonomin på ett annat sätt än i landskapet. Här hugger vi upp resurserna på ett sätt som jag tycker är oändamålsenligt. Fastighetsverket sitter på ett kapital på 80 miljoner i fastighetsägande. I en annan stat skulle man använda det kapitalet till att till exempel låna mot. Där tror jag det finns mycket att utveckla, säger Camilla Gunell.
Ni säger nej till inbesparingar, som de fyra miljoner som landskapsregeringen (LR) vill spara på ÅHS. Var får ni pengarna ifrån?
– Man måste titta på helheten. Det är ju inte så att landskapet Ålands ekonomi sitter i sjön. Vi har utmaningar och de är vi helt inne på att ta i tu med. Men jag menar att samhället fortsätter att växa och med det också skatteintäkterna. Jag tycker inte att det är någon katastrof att låna för smarta investeringar som tar ned kostnaderna på sikt, snarare borde vi vara modigare på det.
– Vi kan fortfarande inte bromsa oss ur en uppförsbacke, vi måste kunna satsa om så med lånade pengar, säger Ulf Weman, andre vice ordförande i partiet.
Även till drift?
– Ja, om driften visar att man kan utveckla den så det sparar pengar på sikt, säger Weman.
Till förste vice ordförande återvaldes Kicki Blomqvist. Socialdemokraterna presenterade också Oasens förbundsdirektör Arsim Zekaj som ny styrelseledamot och kandidat i valet nästa år.