Nils Torvalds skickade i slutet av augusti in en skriftlig fråga till EU-kommissionen gällande fiskekvoterna i Östersjön och det småskaliga kustfisket 2024.
Nils Torvalds skrev i frågan att kommissionens förslag till fiskekvoter i Östersjön inte längre ger möjlighet till småskaligt fiske av strömming och lax i Ålands hav, men att det småskaliga fisket längs med den finska kusten och på Åland är ekonomiskt och kulturellt mycket viktigt och att det har liten miljöpåverkan.
Han frågade på vilket sätt kommissionen har beaktat det småskaliga kustfisket under beslutsfattandeprocessen och hur kommissionen ska säkerställa att det småskaliga kustfisket och fritidsfisket kan fortsätta.
EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius svarar att kommissionens förslag bygger på en kombination av rättsliga bestämmelser och de senaste vetenskapliga utlåtandena från Internationella havsforskningsrådet (Ices).
Kan inte säkerställas
Virginijus Sinkevičius hänvisar till en artikel i den fleråriga planen för Östersjön, enligt vilken de totala tillåtna fångstmängderna ska fastställas på ett sätt som säkerställer att lekbiomassan inte understiger en fastställd miniminivå.
”Ices anger i 2023 års utlåtande att denna nivå inte kan säkerställas för beståndet av sill/strömming i Bottniska viken och för det centrala beståndet av sill/strömming, även om inget fiske alls bedrivs. Kommissionen föreslår därför att de riktade fiskena på dessa två bestånd stängs i alla vatten”, skriver Virginijus Sinkevičius.
Ices fortsätter också att rekommendera att allt laxfiske i det delområde dit Åland hör upphör. Kommissionen föreslår att de totala tillåtna fångstmängderna fastställs i enlighet med Ices utlåtande. Det betyder att det riktade laxfisket skulle kunna fortsätta upp till en viss kvantitet 2024, om det begränsas till perioden för laxens sommarvandring och till kustvattnen i Bottenviken.
Nils Torvalds frågade också om kommissionen har övervägt undantag för det småskaliga kustfisket i fortsättningen. På det svarar Virginijus Sinkevičius att kommissionen inte kan föregripa sina framtida förslag.