Vid årsskiftet slutar Eckerö kommun underhålla Degersandsvägen. Det meddelande man markägarna vid ett informationsmöte i onsdags.
-De skjuter över allt ansvar, trots att det är kommunen som byggt vägen till den allmänna badstranden, säger stugägaren Susann Fagerström.
ECKERÖ Med en annons i kommunens informationsblad kallade tekniska nämnden alla berörda mark-, stug- och fastighetsägare till ett informationsmöte om Degersandsvägens framtida underhåll i onsdags kväll.
Det tjugotal personer som dök upp fick höra kommunens representanter meddela att markägarna måste ta över underhållet av vägen och bilda ett väglag.
Enligt en skrivning i kommunens budget är 2010 det sista året som kommunen betalar vägunderhållet. Från och med 2011 får markägarna stå för det.
Susann Fagerström är en av de stugägare i området som deltog i mötet. Hon tycker inte att det är rätt att kommunen frånsäger sig ansvaret för vägen.
-Man kan inte jämföra vägen till Degersand med vilken privat stugväg som helst, säger hon.
Den allmänna badstranden Degersand är mycket välbesökt på somrarna.
-En granne har räknat 200 bilar på en halvtimme under högsäsong. Men kommunfullmäktige verkar inte tycka att Degersand har så stort turistiskt värde. Jag frågar mig om Eckerö kommun vill ha några turister över huvud taget, säger Susann Fagerström.
Enda åländska turistvägen
Badstranden Degersand ägs av landskapet. Men den arrenderas av Eckerö kommun och är en allmän badstrand. Skötseln har dock överlåtits till privata Degersands camping som även har rätt att nyttja stranden.
1966 byggde kommunen vägen till Degersand, med 50 procent i bidrag från landskapsregeringen för både byggandet och underhållet. Då hade Degersandsvägen en speciell status som "turistväg", berättar Susann Fagerström.
-Det är kommunen och landskapet som beslutat att bygga vägen. Jag tycker inte att det är mitt ansvar att det finns en väg till stranden. Däremot är det helt okej om kommunen börjar ta ut en avgift för vägen av markägarna, säger hon.
Degersandsvägens tidigare status som turistväg är unik för Åland. Ingen annan väg har haft den statusen, uppger landskapsregeringens vägunderhållschef Björn Ekblom.
Enligt den pensionerade chefen för trafikavdelningen Anders Lindholm var det dåvarande pensionatet och badstranden orsakerna till att Degersandsvägen fick turistvägsstatus.
-Det var före min tid, men så har jag fått det berättat för mig. Det skulle så många turister dit, säger Anders Lindholm.
Några andra turistvägar blev det inte på Åland, eftersom frågan aldrig väcktes på nytt, minns Anders Lindholm.
"Juridiskt rätt"
Landskapets bidrag till vägunderhållet drogs bort för några år sedan, bekräftar Björn Ekblom.
-Det hade att göra med att landskapets ekonomi blev pressad och att utgifterna sågs över, säger han.
Björn Ekblom är själv en av markägarna i området.
-Jag såg att informationsmötet skulle hållas. Men jag iddes inte fara eftersom jag tänkte att då väljs jag väl in i styrelsen. Det vore lite för mycket, säger han och skrattar.
Vad tycker du som markägare om att kommunen släpper ansvaret för vägen som man byggt och som leder till en allmän badstrand?
-Juridiskt sett har kommunen rätt. Ingenting tvingar dem att underhålla en privat väg. Men principiellt vore det förnuftigt av kommunen att i stället förlänga den kommunala vägen så långt det är möjligt. Det skulle vara ett alternativ, säger Björn Ekblom.
Grus, salt, hyvling
Enligt Eckerös kommuntekniker Rune Småroos har vägen underhållits under tre månader per år, juni-augusti. Den årliga kostnaden är 2.500-3.000 euro.
-Det täcker grus, saltning och hyvling.
Kommunen kommer att delta i underhållet även framöver, intygar han.
-Vi arrenderar stranden av landskapet. Kommunen skulle därför kunna träda in i väglaget i stället för landskapet.
Anna Jakobsson