I ett utskick till Jomalas kommunfullmäktige vill Ålands kommunförbunds direktör Magnus Sandberg presentera fakta om vad förbundet kan och inte kan göra.
– Mycket av den politiskt drivna förändringsviljan baseras på förenklade uppfattningar om förutsättningarna. Vi behöver belysa vilka förutsättningarna egentligen är, säger han.
Orsaken till utskicket är det beslut som fattades i kommunstyrelsen i måndags om att ge förvaltningen i uppdrag att förbereda ett utträde ur kommunförbundet.
Enligt Magnus Sandberg grundar sig beslutet i vissa politiska strömningar som ser kommunförbundet som ett hot mot partipolitiken. Samma tendens låg enligt honom också bakom Mariehamns utträde 2013.
– Man kommer undan med väldigt mycket inom åländsk politik. Det finns ett stort rörelseutrymme och få som faktacheckar. Det har blivit okej att agera systembrytande, säger han.
I den presentation han skickade till kommunen för vidarebefordran till fullmäktige ingår några iögonenfallande formuleringar, bland annat beskrivningen av kommunförbundet som ”en svulst på samhällskroppen”.
– Det är från en insändare från tiden då Mariehamn lämnade kommunförbundet, och som dåvarande förbundsdirektör klippte ut och ramade in. Ålands kommunförbund var enligt insändaren det mest onödiga som fanns, och där fanns den formuleringen med, säger han.
Där ingår också ett urklipp ur Ålandstidningens bevakning av ärendet samt kommentarer.
Försvara sig
Magnus Sandberg betonar att Ålands kommunförbund är en lagstadgad offentlig organisation som också styrs enligt lag. Eftersom en av förbundets uppgifter är att föra kommunernas talan gentemot bland annat Ålands landskapsregering hör det till saken att man inte alltid gör sig populär bland alla medlemmar.
Kritiken mot förbundet får ändå enligt honom överdrivet mycket plats i debatten.
– Det är svårt att värja sig mot den här typen av kritik. Vi kan upprepa fakta och försvara det system som finns, men jag tycker inte att man ska behöva göra sådant så ofta, säger han.
Torsdagens utskick är den enda åtgärd han planerar vidta för att påverka Jomalas politiker i det här skedet.
Hur förbundets ekonomi och verksamhet skulle påverkas av Jomalas eventuella utträde vill han inte spekulera i nu, med tanke på att kommunstyrelsens beslut ännu är färskt och kom som en fullständig överraskning.
December
Även om det inte uttryckligen står i varken kommunallagen eller kommunens förvaltningsstadga torde det vara kommunfullmäktige som beslutar om ett utträde ur kommunförbundet. Det säger kommundirektör Christian Dreyer.
Nästa steg i processen är att utträdet diskuteras i samband med fullmäktiges budgetremissdebatt på tisdag. Därifrån går frågan tillbaka till kommunstyrelsen för behandling i slutet av månaden, för att slutligen landa hos fullmäktige i december.
Han påpekar att Jomala enligt kommunallagen även efter ett eventuellt utträde skulle delta i Kommunala avtalsdelegationen, den del av kommunförbundet som förhandlar och avtalar om anställningsvillkoren för kommunernas och kommunalförbundens tjänstemän och arbetstagare.
Plötsligt
Kommunfullmäktiges ordförande Anders Eriksson (ÅF) anser sig ha tillräcklig kunskap om Ålands kommunförbunds verksamhet för att kunna fatta beslut om ett eventuellt utträde, och han tror också att övriga ledamöter i fullmäktige har det.
Personligen anser han att ett utträde skulle vara olyckligt.
– Jag tycker vi ska samarbeta mer mellan kommunerna, och jag inser vilka konsekvenserna blir om Jomala lämnar förbundet. Men jag kommer givetvis att biträda det beslut som fullmäktige fattar, säger han.
Även han överraskades åtminstone i viss mån av kommunstyrelsens beslut i måndags.
– Jag blev överraskad av att frågan dök upp så plötsligt. Alla kommunalförbund ifrågasätts och diskuteras, och har gjort så i flera år.