Domstolsverket i Finland slog i slutet av september larm om att anslaget för domstolarna, i statens budgetförslag för 2022, inte motsvarar behovet. Det leder till att handläggningstiderna i domstolarna förlängs ytterligare, enligt Domstolsverket.
”Personalresurserna är för närvarande inte tillräckliga i förhållande till antalet mål och ärenden som handläggs vid domstolarna. Det är alltså fråga om otillräcklig basfinansiering för domstolarna”, skriver man i ett pressmeddelande, där man även kallar situationen för ”mycket svår”.
Ålands tingsrätts lagman Kristina Fagerlund säger att budgetförhandlingarna sker i november för domstolarnas del.
– Då ska potten som går till domstolsväsendet fördelas mellan domstolarna.
Ålands tingsrätt har hittills inte yrkat på medel för extra resurser nästa år, varken för tingsrättens eller förvaltningsdomstolens del.
– Men vi har lyft fram att vi har ett antal mål vilka inte är avgjorda.
Färre brottmål
Under det första halvåret 2021 har det kommit in färre brottmål till Ålands tingsrätt än under motsvarande period 2020. Årets antal är 86 inkomna brottmål och fjolårets antal var 119, till och med den sista juni.
– Under det första halvåret har vi avgjort fler brottmål än vad som har kommit in, säger Kristina Fagerlund.
Den genomsnittliga handläggningstiden för ett brottmål ökade något, från 5,4 månader 2020 till 5,8 månader i år.
Det som är problematiskt är att ett antal större brottmålsrättegångar, med flera parter, har blivit inställda under pandemin. Det gäller i synnerhet mål där personer skulle ha kommit från Sverige för att delta.
– Det betyder att vi har mer omfattande mål kvar att handlägga. Så även som handläggningstiderna inte har förlängts i år ser arbetssituationen mer bekymmersam ut för nästa år, säger Kristina Fagerlund.
Domstolsverket för statistik över mål och ärenden som har avbrutits och inte avgjorts på grund av pandemin. Den 10 oktober handlade det, för hela landets del, om 818 brottmål och 136 civila ärenden i tingsrätterna.
För lång handläggningstid
Vid Ålands tingsrätt är handläggningstiden för omfattande tvistemål mer problematisk än för brottmål, enligt Kristina Fagerlund.
– De har alltför lång handläggningstid.
Den genomsnittliga handläggningstiden för dessa mål var 21 månader under årets första sex månader.
– Men det kommer också in betydligt färre tvistemål än brottmål. Om handläggningen drar ut på tiden i några mål syns det i statistiken på ett annat sätt.
Den genomsnittliga handläggningstiden var ändå kortare i år än under det första halvåret 2020. Då var den 22,7 månader.
– Det som också är positivt är att vi har avgjort fler tvistemål än vad som kommit in under det första halvåret.
Det har inte heller kommit in fler mål jämfört med i fjol: 62 tvistemål inkom det första halvåret 2020 och 58 inkom under motsvarande tid i år.
Förutom pandemin påverkar bemanningen och målens omfattning handläggningstiderna. En tingsdomartjänst var till exempel helt obesatt under en månad i år.
– För tingsrättens del motsvarar det 33 procent av tjänsterna, eftersom vi bara är tre domare på tingsrättssidan.
Mål som krävt stora resurser är mordrättegången samt, framför allt, rättegången mot Åland Post där man hade en så kallad tredomarsammansättning med tre domare som avgör målet.
– Där var det förhandlingar tre dagar per vecka under en månad. Vid en liten tingsrätt tar så omfattande mål resurser från den vanliga verksamheten.
Många barnskyddsärenden
Ålands förvaltningsdomstol har för sin del fått in många ärenden i år, varav flera har varit brådskande och prioriterade enligt lag. Det gäller bland annat barnskyddsärenden.
Under det första halvåret inkom totalt 91 ärenden till förvaltningsdomstolen.
– 31 av dem var barnskyddsärenden. Det är många, säger Kristina Fagerlund.
Dessa mål är inte bara prioriterade, de ska ofta även handläggas muntligen, till skillnad från många andra av förvaltningsdomstolens mål.
Att Ålands tingsrätt inte har anhållit om extra resurser för 2022 har bland annat att göra med att man vill se hur situationen utvecklar sig under resten av året. Normalt sett inkommer både fler brottmål och fler tvistemål efter sommaren.
– Sedan får vi göra en bedömning av om det är motiverat att ansöka om extra medel för en domare. Men det är inte helt enkelt att hitta behöriga domare till Åland.
Ett krav är utmärkta kunskaper i svenska.
– Man ska även ha lämplig kompetens, så att man tillför någonting. Det tar tid att komma in i arbetet.
”Frustrerande”
De summariska ärendena har inte ökat i antal under det första halvåret. Det samma gäller konkursärendena.
– Här är årets siffror de facto ganska lika fjolårets, säger Kristina Fagerlund.
Det är framför allt de inställda rättegångarna som har varit påfrestande för personalen, säger hon.
– Mycket av jobbet som vi utför syns inte utåt. Att behöva ställa in en förhandling, och sedan behöva göra om allt jobb på nytt, är frustrerande.
Enligt en artikel i Hufvudstadsbladet i förra veckan tog tingsrättsbehandlingen av ett brottmål i snitt 5,1 månader i hela landet 2020. För tvistemål som behandlades i tingsrätten genom förhandling var den genomsnittliga tiden 13,2 månader.
Enligt artikeln är Domstolsverkets bedömning att domstolarna skulle behöva anställa ungefär 200 personer till. I dag finns drygt 1.500 domare i Finland i de olika rättsinstanserna, skriver man.