Detaljerade uppgifter till Ålandstidningen från samstämmiga källor med insyn i processen ger vid handen att ett åländskt konsortium av etablerade investerare har erbjudits att köpa Eckerökoncernens aktiepost i Alandia Försäkring.
– Det kom en förfrågan före jul och sedan hade vi några möten med seriösa diskussioner, men beslöt ändå att avböja med de dåvarande villkoren, säger en av intressenterna som önskar vara anonym.
Prislappen för aktieposten på drygt elva procent, cirka 22.000 aktier, uppges i det första skedet ha varit tolv miljoner euro. I början av den här veckan återkom mäklaren med ett förnyat erbjudande.
– Nu är man öppna för prisdiskussioner och vi pratar om tio miljoner, säger en av tidningens källor.
Internationellt hot
Det innebär ett pris på omkring 450 euro per aktie, inte långt från Alandias egna kapital enligt den senaste halvårsrapporten på 485 euro per aktie.
Bland investerare som Ålandstidningen talat med anses det självklart att åländska intressenter är aktiva om det blir fråga om en försäljning.
– Redan i höstas kom indikationer på att Rettig vill sälja sina aktier och då handlar det totalt om en så stor post att det kan finnas internationella aktörer som blir intresserade. Det vore inte bra för Åland, säger en av dem.
Rettig är största ägare i Alandia Försäkring med drygt 25 procent, Viking Line har 19 procent, Ömsen 12 och Wiklöf Holding knappt sju procent.
Något erbjudande har dock inte kommit till Wiklöf Holding.
– Det där har jag inte hört talas om, så jag kan inte kommentera det desto mera, säger vd Nils Lampi.
Betydande finansiering
Eckerökoncernens vd Björn Blomqvist säger i en kommentar att läget nu är det samma som när man sålde en del av sitt innehav till Wiklöf Holding-sfären sommaren 2018.
– Det är inte något strategiskt eller långsiktigt intresse för oss att äga så pass stor andel i ett försäkringsbolag. Vi bedömer det som bättre att ha medel för kärnverksamheten, men vi har ingen brådska att sälja. Det har förts olika diskussioner ända sedan 2018, säger han.
I uppgifterna till Ålandstidningen antyds också att Eckerös huvudbank Handelsbanken med försäljningen vill realisera en pant.
Sker försäljningen på ert eller bankens initiativ?
– Jag kommenterar inte vårt förhållande till våra finansiärer, men efter höstens arrangemang föreligger det inget akut finansieringsproblem.
Rederiet fick i augusti statsgaranti för sina lån hos Veritas och Sjömanspensionskassan, efter att familjen Manséns ägarbolag Rederi Ab Skärgårdstrafik ställt upp med ett kapitallån.
Jonny Mattsson
Iskall marknad trots sänkt pris på Birka Stockholm
SJÖFART Efter nedläggningen av Birka Line har kryssningsfartyget Birka Stockholm legat upplagt i Västerhamn. Enligt fartygsmäklarsidan Yachtworld var hon i medlet av sommaren till salu för 100 miljoner dollar, cirka 85 miljoner euro.
Nu har prislappen sänkts till 60 miljoner dollar, vilket efter dollarns försvagning motsvarar knappt 50 miljoner euro. Det finns också en notering om att priset är förhandlingsbart med uppmaningen att lämna ett bud.
Rykten i rederikretsar ger dock vid handen att buden hittills legat kring tio miljoner, medan mäklaren uppges kräva minst tre gånger högre belopp för att inleda några förhandlingar.
På världsmarknaden finns till följd av coronapandemin ett stort antal kryssningsfartyg till salu. Flera fartyg i Birkas storleksklass ligger i prisspannet 10-40 miljoner dollar.
Eckerös vd Björn Blomqvist säger att rederiet inte har någonting med de aktuella webbsidorna att göra.
– De har inget uppdrag från oss. Jag tycker inte att de är seriösa, det verkar mest vara hobbyverksamhet. Fartyget är till salu till ett rimligt pris, men vi har ingen brådska.
Har er uppfattning om vad som är rimligt ändrats det senaste halvåret?
– Pandemin har gjort marknadsläget osäkert, men vi går mot ett bättre läge i takt med vaccineringen och när kryssningsbranschen hittar metoder att få i gång resandet. Det betyder att vi får en normalisering. (JM)