– Jag tycker faktiskt att det är ohederligt att komma med insinuationer om att det här handlar om något annat än klimatlagen, sade Simon Holmström (HI) om partiets avhopp.
I och med att Alfons Röblom (HI) lämnat landskapsregeringen sände den kvarvarande regeringen ett meddelande till lagtinget om hur Röbloms portfölj fördelas på övriga ministrar. I och med att detta innebär en ändring av regeringsprogrammet röstade också lagtinget om huruvida parlamentet har förtroende för regeringen.
Under den debatten fick regeringspartierna hård kritik, inte minst från sina forna samarbetspartier, Hållbart initiativ som hoppade av regeringen i oktober och Ålands framtid som lämnade LR i augusti.
Simon Holmström konstaterade att HI lämnade regeringen för att partiet inte fick garantier för att klimatlagen skulle föras till lagtinget i god tid före valet.
– Kan man inte lita på att en knäckfråga i regeringsprogrammet, ska förverkligas finns inget alternativ än att avgå. Nu är klimatlagen nedprioriterad, hur ska LR föra en förtroendeingivande klimatpolitik?, frågade han.
Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) ställde sig frågande till HI:s avhopp.
– Som ansvarig minister för social- och hälsovård så har jag en hel del lagstiftning som inte är i mål ännu. Ger jag upp? Nej, jag vill få dem i mål. Är det den signalen vi ska ge, att när det blir lite tufft så ger vi upp?
– Politik handlar om prioriteringar. Frågan om klimatlagen ligger uppenbarligen långt nere i arkivrummet, också så för Moderaterna. Annars hade ni väl sett till att styra upp det här?, svarade Holmström.
”Mycket prat”
LR:s nye miljöminister, Christian Wikström (Ob), har tidigare sagt till Ålandstidningen att han inte anser att mer arbete bör läggas på klimatlagen.
– Mycket prat om klimatlagen här. Jag menar, man säljer in den som att den skulle rädda alltihopa. Och det är ganska långt från sanningen. Att öka byråkratin, vilket en sådan lag skulle ha gjort, vi har nog av det rån EU, sade Wikström vilket inledde en frän replikväxling med Simon Holmström.
– Förstår jag det då rätt att miljöministern inte anser att klimatlagen är en prioriterad fråga, trots att den fortfarande finns med i regeringsprogrammet?
– Vad jag säger är att det finns en lag som ska ange riktningen. Riktningen är redan tydlig och klar för alla. Det är inte bara Hållbart initiativ som anser att de här frågorna är viktiga. En annan fråga jag tycker är viktig är tillväxt, hur ställer sig HI till tillväxt?
– Nu försöker miljöministern schabbla bort korten när det gäller klimatlagen.Tydligen så är regeringen nya linje att den är en administrativ börda och därför är nedprioriterad, avslutade Holmström.
”Skyller på pandemin”
Anders Eriksson (ÅF) uttryckte sitt partis besvikelse över att landskapsregeringen inte levererar det ÅF anser att man borde under mandatperioden. Främst framhöll Eriksson självstyrelsefrågor och att hålla ekonomin i balans, men efterlyste också ett näringspolitiskt program.
– Det har varit för mycket fokus på att skylla på pandemin. Men alla andra regeringar har också arbetat stenhårt utifrån sina regeringsprogram trots pandemin, sade Eriksson.
Han fick mothugg av näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ).
– Det är rallarsvingar från höger och vänster från ÅF. Kan vänligen Eriksson konkretisera något som inte förverkligats från näringslivsskrivningarna i programmet? Det har väl aldrig någonsin satsats så mycket på näringslivet som under de tre senaste åren?
– Jag kan lägga till utmanarrätter, det ser jag som en otroligt viktigt näringspolitisk fråga som jag lyft flera gånger. Protesterna kom förvånansvärt nog mest från näringsministerns parti, svarade Eriksson.
Vid omröstningen röstade samtliga närvarande ledamöter, 16 stycken, från Centern, Moderaterna och Obunden samling för att ge landskapsregeringen förtroende. De elva närvarande oppositionsledamöterna röstade emot. Tre ledamöter var frånvarande.