Nu lämnar utvecklings- och hållbarhetsrådet sin fjärde statusrapport: ”Ålands väg under och ur coronakrisen”.
De tidigare rapporterna har analyserat hur vi ligger till mot hållbarhetsagendan och de sju utvecklingsmålen – men den här gången väljer rådet att helt och hållet fokusera på utmaningar och möjligheter till följd av pandemin.
– Lagd kurs ligger. Men sättet att klara oss i mål måste förändras lite, säger utvecklings- och hållbarhetsrådets ordförande, tillika lantrådet Veronica Thörnroos under den pressträff där rapporten presenterades.
Karin Rosenberg-Brunila, ledande hållbarhetslots på bärkraft.ax, är redaktör för rapporten, där författare i olika artiklar analyserar vad som är viktigt just nu och på lång sikt.
Finns möjligheter
Daniela Johansson och Niklas Lampi ligger bakom artikeln ”Välj grön omstart”. De påpekar risken att återgå till gamla och felaktiga vanor efter krisen – men läget kan också ses som en unik chans.
– Inget tyder på att hållbarhetsfrågor minskar i betydelse, allt pekar på att frågan växer sig starkare i opinionen. Vill man ha ett lönsamt näringsliv är hållbarhetsfrågan avgörande för att nå morgondagens kunder, säger Niklas Lampi.
Våga ta risker
Ett näringsliv utan entreprenörsskap stagnerar, och under presentationen lyfts behovet av nya entreprenörer.
– Rådet uttalar att vi behöver locka fram entreprenörerna. Det är fruktansvärt sårbart att kliva fram och säga att man tänker ta en stor risk. Därför är det viktigt att misslyckanden ses som värdefulla erfarenheter. Det är att gå emot en norm som vi byggt upp under århundraden, men rådet vill att vi ska skapa ett samhälle där man vågar experimentera. Vissa försök kommer att misslyckas och andra lyckas, säger Micke Larsson, huvudsekreterare i bärkraft.ax.
– Företagande och entreprenörsskap är inte samma sak, det är helt fel att fokusera på antalet företag. Det handlar om risktagande och förnyelse, säger Edvard Johansson, som tillsammans med Rebecka Eriksson har skrivit kapitlet: ”Kan vår nya osäkerhet skapa möjligheter som vi tidigare inte förmått ta tillvara?”
Rådet pekar ut fintech, digitaliserings- och automationstjänster som en sektor som skulle kunna kliva fram inom näringslivet, och föreslår att det ska göras en analys av hur satsningen på sådant företagande skulle kunna se ut.
Allas hjälp behövs
Marcus Koskinen-Hagman och Petra Granholm har skrivit avsnittet ”Under rådande omständigheter – nu och i framtiden”.
– Vår utgångspunkt var att se på olika kriser vi har varit med om, som torkan 2018 och Alfrida. Vi har fastnat för två saker: kunskap och kontakt. Vad vi ser just nu är ett paradigmskifte, säger Marcus Koskinen-Hagman.
Martha Hannus och Roger Nordlund betonar genom sin text ”Solidaritet ger oss bärkraft genom kriser” att allas draghjälp är nödvändig.
– Det behövs konstruktiv solidaritet. Ett exempel är att om du handlar från den lokala butiken eller underleverantören kommer den att överleva, du kommer också att ha en bra service i framtiden, säger Roger Nordlund.
I rapporten presenteras också förslagen från de tre fristående grupper som i maj fick i uppgift från landskapsregeringen att ta fram idéer för att stärka Åland.
– Vår väg framåt består av flera parallella vägar. Det saknas inte tydliga mål eller förslag. Nu krävs handling och engagemang, säger Micke Larsson.
Linda Blix