Att Kristine Logoss Dzene och hennes man i dag har bott 13 år på Åland är lite av en slump. Det var aldrig planen när Kristine studerade och planerade sin framtid. Men år 2011 var det ekonomisk kris i världen, och Kristines man förlorade sitt jobb hemma i Lettland. Ett nytt jobb dök upp på Åland, och efter några månader valde Kristine att flytta efter. Eftersom Alexanders jobb var på fiskodlingen på Föglö var det där paret bosatte sig. Men första tiden som bosatt på Åland blev svår för Kristine.
– Det var verkligen jättesvårt för mig att anpassa mig till det nya livet på Föglö. Det är ett litet samhälle och jag kunde inte språket, och jag hade inte några vänner. Vi stannade där i ungefär ett halvår, och även om det var väldigt vackert där och vi blev väl omhändertagna, så mår jag bäst med mycket mer aktiviteter runt om mig.
Kristine, som lättsamt slagit sig ner i fåtöljen och inlett samtalet med skratt förtydligar det som hennes utstrålning redan bekräftat:
– Jag är väldigt social som person.
En förändring kom
När paret flyttade till Mariehamn kände Kristine att den tunga känslan började vända mot det bättre. Via Medis svenskakurser började hon även lära känna nya vänner.
– Medis är väldigt bra för den som är nyinflyttad här. Man lär känna människor som kämpar med samma saker som en själv. Det blir lite mindre ensamt.
Väl på plats i Mariehamn började hon även ta del av allt som ordnades.
– Jag älskar att besöka evenemang, och tar familjen med på det mesta som ordnas. Vi bor på en otroligt evenemangrik ö, speciellt sommartid. Det måste man verkligen uppskatta!
Kristine, som är utbildad tolk i antik grekiska och latin, hade egentligen helt andra planer i livet än att bo på just Åland.
– Som ung, när jag valde utbildning, var tanken att flytta till Grekland och jobba som tolk på ambassaden där. Men livet ville annorlunda, säger hon och skrattar.
Först var tanken inte att paret skulle bosätta sig permanent på Åland. Kristine såg att hon hade bättre jobbmöjligheter i bland annat Sverige.
– Men sen föddes vårt första barn Adrian, och allt ändrades. Det var först då jag kunde se hur bra livet här faktiskt är. Servicen och de förmåner vi får ta del av här är fantastiska, och finns knappt någon annanstans i världen.
Eftersom Kristine snabbt insåg att hon inte skulle kunna använda sin utbildning här började hon studera Hospitality Management vid Högskolan på Åland. För Kristine var valet av utbildning enkelt.
– Jag har länge velat jobba med administration. Jag trivs med varierande arbetsuppgifter, och gillar att få allt det där osynliga arbetet i bakgrunden gjort. Det som syns när det inte görs.
När hon 3,5 år senare tog sin andra examen var det med lite extra stor stolthet.
– Jag hade mardrömmar innan jag började skolan här, för hur det skulle gå med svenskan. Men det gick verkligen jättebra! Vi var flera inflyttade i klassen och kunde stötta varandra. Även lärarna var väldigt hjälpsamma, och jag märkte hur det gick bättre och bättre för varje termin.
I dag jobbar hon som ledande administratör vid Kommunernas socialtjänst (KST). Hon beskriver sig och sina kollegor som spindlarna i nätet.
– Eftersom jag varit med sedan KST startades har jag fått följa resan och sett hur mycket organisationen har gått framåt, och hur det mesta nu faller på plats. Det är otroligt roligt att vara en del av det. Och hur tankesättet kring KST har ändrats. Det är inte längre vi mot dem-mentaliteten, utan det är alla vi på Åland tillsammans nu. Precis så som det ska vara.
Vågade ställa upp i valet
I och med att hon började förstå, och även uppskatta, det åländska samhällets fördelar växte ett intresse för den lokala politiken fram. Men väldigt länge fick det vara en dold nyfikenheten som fick pågå lite i skymundan.
– Politiken tänkte jag att är något jag kan engagera mig när barnen är stora. Men sedan fick jag förfrågan att ställa upp i valet 2019, och jag valde att ge det ett försök. Det är väldigt svårt för inflyttade att få en plats i politiken här på Åland. Ålänningar har ett större kontaktnät, och känns igen av fler som röstar.
Kristine skrattar till.
– Ingen vet ju vems flicka jag är, säger hon med glimten i ögat.
Men en svårare uppstart gjorde Kristine bara ännu mer motiverad att lyckas.
– Jag kände direkt att jag måste jobba dubbelt så hårt gör att visa vad jag kan och vad jag står för. I början ville jag vara snäll och vara alla till lags, men det går inte. Man måste vara tuff och stå på sig för att ta sig fram.
Kristines hårda slit under valkampanjen bar frukt, och i dag är hon väldigt glad och tacksam över att ha fått plats i stadsfullmäktige och bildningsnämnden i Mariehamn. I dag sitter hon även med i stadsstyrelsen i Mariehamn.
Hela Kristine lyser upp som sommarsolen utanför bibliotekets fönster medan hon fortsätter.
– Jag är den första inflyttade som är född utanför Norden som är med i stadsstyrelsen. Det är jag jätte-, jättestolt över. Det är jättehäftigt!
Vuxit som person
Men att vara en aktiv kvinna tar mycket av Kristines fritid. Hon är mån om att understryka vikten i stödet hon får hemifrån från sin man.
– Han är väldigt stolt över allt jag gör och hejar alltid på mig. Det är svårt att få ihop politik och småbarnsliv, och det hade aldrig gått utan honom.
Kristine är tacksam över att kunna fortsätta, och älskar att få vara en del av att se till att samhället styrs i riktning mot positiva förändringar.
– Det är otroligt givande att få ge till samhället, samtidigt som jag får lära mig väldigt mycket. Det är en adrenalinkick när man får igenom ett förslag och faktiskt känner att saker går mot det bättre. Det ger en ork att kämpa vidare mot nästa sak.
Även de personliga fördelarna som kommit med Kristines politiska arbete ser hon som en stor vinst.
– Jag har ändrats väldigt mycket som person under dessa år inom politiken. Till det bättre, känner jag. Jag har fått så mycket egenskaper som jag inte visste att jag hade inom mig. Innan var jag den där duktiga flickan som tyckte saker var fel, men som aldrig sa ifrån eller emot. Jag ville att alla skulle tycka om mig. Men nu har jag byggt upp en stark självkänsla. Jag vågar prata, säga vad jag tycker och stå för mina åsikter.
Kristine skruvar på sig i fåtöljen och ryggen blir markant rakare. Ett stolt leende sprider sig från öra till öra.
– Man kan inte gå runt och tänka att ens åsikter är mindre värda än någon annans. Någon i samma rum kan ha mycket mer erfarenhet av samhället och politiken, och då respekterar jag alltid det. Men nu tror jag på att mina tankar och åsikter är ändå lika mycket värda i sammanhanget.
Vill göra nytta
Som ett avbrott i den stundvis hektiska vardagen, som löper på i snabbt tempo, har Kristine och hennes familj köpt sig en liten oas, en sommarstuga i Jomala. Där tillbringar de mycket tid tillsammans och Kristine känner att hon helt och hållet kan slappna av och vila när hon är på stugan.
– Jag har till och med blivit en trädgårdsnörd. Som barn sa jag alltid att jag aldrig ska ha en trädgård och nu sitter jag här med två växthus.
I dag odlar hon allt möjligt ätbart. Bland annat finns det snart egenodlad squash, gurka, rädisa och sallad på bordet hemma hos familjen Logoss/Dzene.
– Kanske det är något med åldern, säger Kristine och skrattar hjärtligt.
I framtiden hoppas hon och maken på att ha ett eget hus, en dröm som förhoppningsvis blir sann inom en snar framtid. Var hon befinner sig i sin karriär vill hon dock inte spekulera i.
– Jag har ingen direkt plan karriärmässigt. För fem år sedan visste jag inte att jag skulle sitta här i dag, och göra det jag gör. Så kanske det händer något helt nytt längs vägen framåt.
Kristine ler lättsamt.
– Det enda jag är säker på är att jag vill göra skillnad med det jag gör. Jag vill vara där jag känner att jag behövs och kan göra nytta. Det är viktigt för mig.
Personligt
Född: 1990 i Bauska, Lettland.
Familj: Man Alexander, barnen Gabriella 5 år och Adrian 10 år.
Yrke: Ledande administratör vid KST.
Bor: Mariehamn.
Intressen: Politik, fritidsaktiviteter med barnen, familjetid.