Något som både finansminister Mats Perämaa (Lib) och flera ledamöter lyfte i sina anföranden var de rytmstörningar i skatteintäkter som många kommuner drabbats av, då alltför höga skatteintäkter förra året resulterar i en skattesmäll, vilket inte har beaktats i lagförslaget.
I debatten lyfte många lagens avsaknad av kriterier för att bedöma om en kommun ska få likviditetsstöd.
– Det är en lag som egentligen helt och hållet saknar innehåll, sade Marcus Måtar (Obs) och lyfte att lagen varken anger vilka rättigheter och skyldigheter kommunerna och landskapsregeringen har i förhållande till varandra, eller vad en kommun ska göra om den är missnöjd med landskapsregeringens behandling.
Han påpekade även i sitt gruppanförande att det redan finns en lag från 1988 som gör det möjligt för landskapsregeringen att betala ut stöd åt en kommun om det finns budgetmedel till det.
Enligt Mats Perämaa hänger den öppna fullmakten i lagförslaget ihop med att lagen är tillfällig, och att planen är att få en mer omfattande kriskommunlagstiftning på plats innan den slutar gälla.
– Landskapsregeringen har uppfattningen att en kriskommunlagstiftning behöver ha betydligt tydligare kriterier, sade han.
Låna pengar
Wille Valve (MSÅ) lyfte i sitt gruppanförande att det från kommunernas håll har framförts kritik mot att en kommun i första hand ska låna pengar för att uppnå likviditet, då detta kan belasta andra kommuner om de slås ihop i framtiden. Han ville även se att man i utskottsbehandlingen överväger ett borgensansvar från landskapsregeringen, för att hantera problematiken med att vissa kommuner inte beviljas banklån på grund av sin kreditvärdighet.
Veronica Thörnroos (PÅ) ifrågasatte varför man inte låter den nu aktuella lagen gälla tills vidare.
– Landskapsregeringen bedömer det som nödvändigt att ha lagen tillfällig, för att det finns en risk för att lagen med den öppna fullmakten inte skulle nå genom nålsögat i lagstiftningskontrollen, svarade Mats Perämaa på det.
Han sade också att enligt landskapsregeringen bedöms kriskommunlagstiftningen vara på så god väg att den hinner träda i kraft före 2026, vilket är så länge den tillfälliga lagen föreslås gälla.