Frågan om det är Kommunernas socialtjänst (KST) eller kommunerna som har det övergripande ansvaret för integrationen på Åland är fortfarande aktuell. Som Ålandstidningen rapporterat vill en del kommuner att KST ska ha ansvar för helheten, medan KST anser att kommunerna enligt lagen har det övergripande ansvaret.
Ärendet behandlades nyligen av KST:s förbundsstyrelse, men återremitterades. Man ville invänta vad kommunerna kommer överens om.
Förbundsstyrelsens ordförande Runar Karlsson säger dock att man under diskussionens gång kommit fram till att det enligt lagstiftningen är kommunernas ansvar och att det aldrig var meningen att KST skulle ha det övergripande ansvaret.
KST kan ta över det övergripande ansvaret frivilligt genom att man ändrar grundavtalet. Om tillräckligt många av ägarkommunerna vill det, kan man göra ändringen på förbundsstämman menar Runar Karlsson.
Oeniga kommuner
Bland kommunerna finns det delade åsikter, vilket ett kommunmöte i Sund i februari visade och som Ålandstidningen rapporterat om. Då beslöts att Mariehamns representant Ingrid Zetterman och Sunds representant Mats Ekholm skulle ordna en informationskväll för förtroendevalda.
Ingrid Zetterman säger att man kallat in bland annat polisen, Ams samt landskapets integrationssamordnare för att fylla ut de kunskapsklyftor som finns.
– Det fattas inga beslut då, säger hon.
Vad händer efter informationskvällen?
– Sedan är det upp till kommunerna att bestämma hur de gör, säger Ingrid Zetterman.
”Onödigt omständligt”
Runar Karlsson påpekar att samtidigt som den här diskussionen pågår, håller Mariehamn på att bygga upp ett integrationscentrum för sin egen del. Mariehamn har också erbjudit sig att sälja tjänster till andra kommuner.
Runar Karlsson är även kommunfullmäktiges ordförande i Saltvik och säger att för den egna kommunens del kan man gärna köpa tjänster.
– Det handlar om planer och bidragsansökningar och sånt som man inte gör så ofta.
Eftersom Mariehamn redan påbörjat arbetet med ett integrationscenter vore det konstigt om även KST skapar något motsvarande anser Runar Karlsson. Det handlar även om pengar, vad allt kan komma att kosta. Det finns inga siffror än.
– Man kan inte stirra sig blind på siffror, man måste fundera på vad som är bäst för den som ska integreras och göra integrationen så bra som möjligt, säger Runar Karlsson.
Han tycker att hela frågan om ansvaret för integrationen har blivit ”lite onödigt omständligt”. Kommunerna kan sköta det som man vanligtvis sköter för sina invånare.
– Alla bitar finns redan på plats. Andra delar kan man köpa, som administration, att skriva planer och ansöka om pengar.
KST:s förbundsstyrelse har nästa möte i mitten av mars.