I maj kunde landskapsregeringen (LR) konstatera att inget frivilligt avtal om en kommunalt samordnad socialtjänst (KST) lämnats in. I och med det gick processen in i ett tvingande skede. Några dagar senare skickade Ålands omsorgsförbund ut ett brev till medlemskommunerna där de ombads att senast i mitten av juni utse representanter med mandat att förhandla fram ett förslag till grundavtal.
I dag hålls ett första förhandlingsmöte. Förutom representanter för alla kommuner deltar förbundsdirektör Katarina Dahlman, förbundsstyrelsens ordförande Clas Öfverström samt Carolina Sandell, som anlitats för att hjälpa till med förberedande åtgärder under processen.
– Men omsorgsförbundet är inte en part i det här utan det är upp till kommunerna att förhandla fram ett avtal, säger Katarina Dahlman.
Ut i kommunerna
Under augusti månad är Jimmy Hellgren tf förbundsdirektör då Katarina Dahlman i enlighet med styrelsens direktiv har tid vikt för att jobba med just Kommunernas socialtjänst. Hon har bland annat träffat socialchefer och socialarbetare samt övrig personal ute i kommunerna.
– En samlad bild är att de vill ha någon form av expertgrupper, där kompetens i ärenden kring till exempel utkomststöd eller handikappfrågor finns samlad.
Nästa vecka har åländska socialarbetare bjudits in till en fortbildningsdag där ledande tjänstemän från Borgå berättar om hur man organiserat sig och arbetar praktiskt samt hur de arbetar gränsöverskridande efter den nya socialvårdslagen.
De förhandlar
Kommunerna representeras i förhandlingarna av Christian Dreyer (Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar och Sottunga), Gustav Blomberg (Geta), Kurt Carlsson (Hammarland), Harry Jansson (Jomala), Mikael Smeds (Lemland), Andreas Johansson (Vårdö), Emma Dahlén (Mariehamns stad), Jan-Anders Öström (Eckerö), Brage Wilhelms (Lumparland), Henry Lindström (Saltvik), Håkan Lundberg (Finström) och Jens Andersén (Sund).
För att avtalet ska träda i kraft ska en majoritet av de åländska kommunfullmäktigena godkänna det. Den 1 januari 2021 ska kommunernas socialtjänst vara samordnad i ett kommunalförbund.
– Det är mycket som ska sättas på plats innan det, konstaterar Katarina Dahlman.
Annika Kullman