Ålandstidningen har tidigare berättat om rättstvister där Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), Jomala kommun, Mariehamn stad och Kommunernas socialtjänst (KST) varit inblandade. Tvisterna har gällt frågan vem som ska betala ersättning till ÅHS för patienter som vårdas kvar inom den slutna vården efter att ansvarig läkare bedömt att patienten är utskrivningsklar.
– När en patient bedöms vara klinikfärdig har vi tre dagar på oss att hitta ett boende för personen. Oftast är det näst intill omöjligt att på kort tid hitta en bra placering, och under tiden blir kostnaden väldigt hög, säger Nina Fellman (S), ordförande i KST:s förbundsstyrelse.
Hemkommunen ska betala
Enligt gällande lagstiftning är det patientens hemkommun som ska stå för ersättningen. I oktober 2022 anhängiggjorde ÅHS ett förvaltningsmål mot Jomala kommun där man anförde att kommunen ska betala ersättning för en utskriven patient som fortsatt vårdas på ÅHS. Jomala kommun svarade att kommunen inte är betalningsansvarig eftersom behovet av socialvård hos patienten är sådant att betalningsansvaret skulle falla på KST. ÅHS menade då att den interna kommunala fördelningen av uppgifter att organisera socialvård inte har någon relevans för bedömningen av betalningsansvaret.
Trots detta har ÅHS skickat liknande fakturor till KST med motiveringen att det inte råder någon otydlighet kring ansvarsfördelningen för de patienter som fakturorna gäller.
”I dessa fall har ÅHS, i strid med sina tidigare ställningstaganden, gjort en bedömning av vilken myndighet som enligt ÅHS ska ansvara för socialvården”, skriver KST i mötesprotokollet.
Inkonsekvent lagtillämpning
ÅHS har således tillämpat lagstiftningen på olika sätt när de skickat ut fakturor vilket lett till oklarheter vad som faktiskt gäller.
– Det är inte bra om det görs olika bedömningar av lagen inom olika myndigheter, och speciellt inte vilket nu är fallet, på två olika sätt inom ÅHS. Man behöver prata ihop sig, ÅHS, kommunerna och KST, och hitta ett bättre sätt att jobba med det här. Just nu pågår det två rättsprocesser i den här frågan och då blir det domstolen som i sista hand dömer. Vi vet inte hur länge det tar innan domsluten kommer så därför vill vi lyfta frågan till landskapsnivå, säger Nina Fellman.
Under styrelsemötet beslutade man att överlämna en beredning till ÅHS:s styrelse samt till Ålands landskapsregering. KST önskar att landskapsregeringen tar initiativ till dialog i frågan.