Ålandstidningen har tidigare (den 2/5) skrivit att föräldrar till barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) kritiserar Kommunernas socialtjänst (KST) för brister i stödet. Föräldrarna hade bland annat synpunkter på hur strukturen och kommunikationen fungerar.
Med anledning av artikeln kallade KST i måndags till ett möte med föräldrar. Vid mötet deltog bland andra KST:s förbundsdirektör Katarina Dahlman, styrelseordförande Runar Karlsson och flera områdeschefer.
Inför mötet genomförde föräldrarna på eget initiativ en enkätundersökning, 77 personer som varit i kontakt med socialtjänsten svarade på enkäten. Svaren visar att 67 procent upplever att förra årets övergång från kommunerna till KST har fungerat dåligt (har svarat 1 eller 2 på en skala 1-5 reds.anm.).
Representanter för föräldrarna fick möjlighet att presentera enkäten och visa fritextsvar som lämnats in. Under det 2,5 timme långa mötet fördes grundliga diskussioner.
– Det var ett bra möte, det verkar som att cheferna lyssnade och tog till sig. Det känns stort. Vi fick framföra många av våra tankar, säger en förälder efteråt.
Vilka var de viktigaste punkterna ni pratade om?
– En av dem var närståendevårdsstödet, där vi föräldrar anser att det finns stora variationer i vem som beviljas och inte beviljas stöd. Vi pratade också om att kunskapen om NPF måste höjas, och om bristerna kring information och samarbete. Ett negativt svar med avslag från KST kommer ofta bara i form av ett brev på posten, vi pratade om bättre återkoppling. Jag tror att cheferna inte riktigt har förstått vår situation, hur det faktiskt ser ut i praktiken. Vi känner att vi har sökt hjälp när något inte fungerar men inte blivit trodda.
Vilka förändringar tror du mötet leder till?
– Jag tror att KST insåg att det finns arbetssätt som måste förbättras. Vår tillit har naggats, det var ett bra första möte för att bygga upp någonting nytt.
Vad är NPF?
De vanligaste neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna (NPF) är adhd, add och autismspektrumtillstånd. Men det finns också andra: Tourettes syndrom, OCD (tvångssyndrom), språkstörning. Överlappande samvariationer är vanligt.