Kommunernas socialtjänst (KST) planerar att slå ihop sina dagverksamheter inom specialomsorgen. I dag har man sju stycken dagverksamheter utspridda över Åland samt också dagverksamhet för enskilda individer och tjänster man köper in genom Fixtjänst, men tanken är nu att slå ihop alla dessa till en större enhet bestående av flera olika avdelningar.
– Det blir arbetsmässigt mer effektivt och också högre kvalitet på handledningen eftersom vi då får all personal samlad på ett och samma ställe. Det blir också möjligt att utöka hurdana uppgifter klienterna kan jobba med, säger Camilla Dalmyr, sysselsättningskoordinator på KST.
Hon framhåller också att det blir mycket enklare logistiskt att ha allting samlat på ett och samma ställe, både för klienterna och personalen.
– Vi har personal som är kunniga på olika områden och lämpar sig för olika typer av arbetsuppgifter, och genom en sammanslagning får klienterna ta del av all typ av kompetens.
Eftersom det inom specialvården finns många olika behov att ta hänsyn till är tanken att det också ska vara möjligt att ha en eller flera mindre verksamheter för de som är i behov av det.
– Alla klienter klarar inte av en stor verksamhet, därför är det också viktigt att det finns möjlighet att jobba i mindre grupper, säger förbundsdirektör Katarina Dahlman.
Köper lokaler av Fixtjänst
Planen är att man ska köpa Fixtjänsts lokaler på Fabriksgatan som ägs av Ålands handikappförbund samt hyra en större lokal för den samlade verksamheten.
– Vi lade ut en intresseanmälan och har tittat närmare på mellan sex och sju olika fastigheter som vi nu har skalat ner till två stycken som motsvarar våra behov, säger Katarina Dahlman.
En av dem är bikupan i Hindersböle, som enligt Camilla Dalmyr har en bra miljö runt omkring och kan anpassas utifrån verksamheten. Vilken den andra lokalen är vill man inte säga.
Köpet av Fixtjänsts lokaler är så gott som klart. Både handikappförbundet och styrelsen har godkänt ett bud, och nu väntar man bara på att förslaget ska tas upp och godkännas på stämman i höst.
I nuläget finns ingen konkret tidsplan för när sammanslagningen av dagverksamheten ska ske.
– Vi kan inte riktigt gå vidare i processen utan konkreta lokaler, men vår förhoppning är att sammanslagningen ska ske under nästa år, säger Camilla Dalmyr.
De kriterier man haft för fastigheten är att det ska finnas flera olika ingångar och att det på så vis ska gå att skärma av och dela upp fastigheten i mindre utrymmen.
– Vi kommer alltså inte att ha ett jättestort komplex där alla jobbar tillsammans hela tiden, utan ändå fortsätta jobba i olika grupper och utefter klienternas behov. De tidigare verksamheterna vi haft har också varit placerade på ställen som inhyser andra typer av verksamhet, och på det sättet blir det ungefär samma sak, säger Camilla Dalmyr.
”Vi delger information när allt är klart”
Sammanlagt är det 100 klienter inom specialomsorgens dagverksamhet som berörs av sammanslagningen. De anhöriga som tagit del av planeringen har tagit emot förslaget väl enligt både Katarina Dahlman och Camilla Dalmyr.
– Självklart finns det en rädsla för att vi ska slå ihop alla klienter till en enda grupp och inte se till de individuella behoven, men det är så långt ifrån det vi vill, säger Camilla Dalmyr.
Har ni haft samtal med de berörda klienterna om förändringarna?
– Nej, det har vi ännu inte haft. Vi vill få all information och planering klar innan vi tar upp det med klienter eftersom vi anser att det är det bästa sättet att delge denna typ av information, säger Camilla Dalmyr.
Har exempelvis DUV varit med i planeringsprocessen och fått säga vad man anser om sammanslagningen?
– Vi har ett inplanerat möte med dem i morgon (läs: i dag) och de kommer att få vara med i planeringen då vi har en fastighet att utgå ifrån, säger Katarina Dahlman.
Förändringen inte en ekonomisk fråga
KST framhåller att sammanslagningen inte enbart görs av ekonomiska skäl.
Flera kommuner har svårigheter att betala för KST, men ni anser ändå inte att sammanslagningen görs på grund av att minska kostnaderna?
– Vi ser det som en win-win situation, genom en sammanslagning av verksamheterna blir det så klart mindre kostnader, men framför allt gör vi detta för att få en högre kvalitet och bättre logistik på vår specialomsorg, säger Katarina Dahlman.
– Så klart kan det bli jobbigt för vissa klienter att byta arbetsmiljö och för det behövs det rätt typ av handledning, men vi vill göra den här förändringen så bra som möjligt för både klienter och personal, och genom att få kompetens och ökad variation av arbetsuppgifter på ett och samma ställe anser vi att det kommer lyckas, säger Camilla Dalmyr.
Vilka kostnader kommer att minska genom sammanslagningen?
– Främst transportkostnader eftersom vi tidigare behövde köpa tjänster av taxibolag, men nu i större mån kan hämta klienterna själva och även stödja dem i självständighet genom att ta sig till och från arbetsplatsen själva. Också vikariekostnader minskar eftersom personalen på plats kan hjälpa varandra där det behövs, säger Camilla Dalmyr.
Hon tillägger att nedskärningen av kostnaderna inte är ett resultat av radikal personalnedskärning eller sämre lokaler, utan att man vill vara mer kostnadseffektiva.
– Den kostnadsinbesparingen vi förväntar oss är utifrån att vi kan jobba mer effektivt med våra kostnader, säger hon.