Det är fredag förmiddag och Fotografiska museet på Stadsgårdskajen har bara varit öppet en halvtimme. Men redan är det fullt av besökare som vill se nyhetsbyrån TT:s pressfotohistoriska utställning ”News Flash – ett sekel av nyheter” med 300 av de starkaste nyhetsbilderna från de senaste hundra åren.
Just vid ingången till utställningen finns även en exposé av klassiska pressfotokameror och ett helt mörkrum á la 1930-tal – där alla föremål lånats in från Ålands fotografiska museum.
Olle Strömberg är lycklig.
– Det var tur att de tog lite mer än de tio föremål som de tänkt sig först. När jag fick höra hur de tänkt sig bygga upp det hela var det lätt för mig att säga att då skulle jag rekommendera det här och det här och det här också.
Justerade föremål
TT:s bildchef Tobias Röstlund har just bett honom att justera föremålen så att presentationen ska se så autentiskt ut som möjligt. Som Ålandstidningen berättat tidigare besökte Tobias Röstlund och utställningsproducent Mohamed Mire Ålands fotografiska museum i september för att för att låna fotohistoriska föremål.
Med till utställningen kom även en stol och en gammal vit labbrock. De är ett arv från den unge Olle Strömbergs fotografiska mentor Arthur Rosengren som var den som lärde honom mörkrumsarbetet hemma i Perstorp, berättar Benita Strömberg.
– Artur var på plats när vi klippte bandet och invigde vårt museum 2001, säger Olle Strömberg som samlat på kameror sedan tioårsåldern.
– Det hängde nästa en liten tår i ögat när jag gick in här i dag.
Första tv-programmet
Vid 1950-talet gjorde tv:n entré i de svenska hemmen. Rörliga nyhetsbilder är också en del av utställningen.
– 1955 såg jag på tv för första gången. Jag var åtta år. Vi var hemma hos grannarna som fick in Köpenhamnssändaren. Programmet handlade om en jordbruksutställning i Köpenhamn. Men efteråt visades Kalle Anka, berättar Olle Strömberg med ett stort leende.
En tid senare berättade tv:n att Sovjet skickat upp en satellit som skulle kunna ses från marken.
– Jag var ute med min första kamera och försökte fotografera satelliten, det blev så klart ingenting. Men det var min första bild.
Betyder massor
Ju länge förmiddagen lider desto fler besökare strömmar till.
– För oss har det här en stor betydelse för det här är ett museum med en halv miljon besökare. Säkert är det många av dem som får upp ögonen för att det finns ett unikt fotografiskt museum på Åland.
Med i Stockholm på utställningsbesöket är Ålands fotografiska museums styrelseordförande Sverker Jansson och styrelseledamot Christer Svedmark.
Utställningen går att se till den 12 februari.