Gunnar Sjöblom har längre hyst ett brinnande fotointresse. Otaliga är de ”läsarbilder” han fått publicerade i Ålandstidningen genom åren. Han har även haft flera egna fotoutställningar.
Men han är inte bara intresserad av fotografiets estetiska kvaliteter. Han är även nyfiken på kamerateknik och experimenterar gärna. En period fotograferade han genom glasklot, och kom senare att kombinera det med dubbelexponeringar.
Nu har han vidareutvecklat dubbelexponeringarna i en serie dubbelfotograferingar av Ålands kyrkor. Något som resulterat i utställningen ”Våra kyrkor i nytt ljus”.
– Jag har besökt alla 16 kyrkor och gjort manuella dubbelexponeringar där jag flyttat kameran mellan exteriören och interiören mellan tagningarna, förklarar han.
Vackra dubbelbilder
Resultatet är sällsamt vackra dubbelbilder som samtidigt visar kyrkans exteriör med interiören lagd ovanpå i ett lätt genomskinligt lager. Ljuskronor och votivskepp svävar i luften. Bänkraderna sträcker sig ut på gräsmattorna. På en del bilder ser ljuset ut att flyta mellan lagren, som om insidan och utsidan lyser upp varandra.
Det vilar onekligen en andlig stämning över fotografierna.
Bilderna är helt gjorda i kameran. Gunnar Sjöblom har inte ändrat ljus eller färger i datorn efteråt, förklarar han.
– Nej, jag har skruvat direkt på kamerans inställningar.
Trots att han alltså har flyttat kameran mellan exponeringen ute och inne, har han lyckats skapa en imponerande symmetri mellan bildlagren. Spetsen på kyrktornet på utsidan linjerar med takvalvens spets på insidan. En bragd som kräver stor precision i placeringen av kameran med tanke på att han alltså inte beskurit eller flyttar bildlagren efteråt.
– Det har i genomsnitt krävts 7-8 bildpar för att få till en bra bild, säger han.
Alla 16 kyrkor
Sedan han inledde projektet har han besökt alla 16 kyrkor på Åland.
– Det gällde att passa på under de dagar de var öppna så jag kunde komma in.
De första bilderna tog han på Finströms kyrka. Sedan utökades projektet med Saltviks och Sunds och vidare med Hammarlands och Eckerös.
– Under 2021 gav jag mig ut i skärgården.
Att det blev just kyrkor förklarar han med att de är intressanta byggnader.
– De har stått här så längre. Alla har en relation till dem.
Museiintendent Conny Andersson, som håller i utställningen från museets sida, beskriver kyrkorna som en tidskapsel direkt från medeltiden.
Kyrkobilderna ackompanjeras av informationstexter skrivna av kyrkohistoriker Åsa Ringbom.
Utställningen öppnar på lördag och visas till den 17 april.