För första gången arrangerar landskapsregeringen en officiell kulturgala.
– Vi firar Åland 100. Vi firar att kulturdelegationen fyller 25 år. Men framför allt firar vi alla Ålands kulturarbetare som strävat på och haft det tufft under coronaåret, säger landskapets kulturplanerare Yvonne Törneroos.
Galan hålls i Smakbyn den 18 november. Det går specialchartrade bussar ut och tillbaka under kvällen. Man hoppas på uppåt 200 gäster. Intresserad allmänhet är också välkommen att köpa kuvertplats och delta i firandet.
Under kvällen kommer fyra personer att föräras århundradets kulturpris. Det ska gå till nu levande kulturarbetare som genom sitt arbete eller konstnärskap har haft stor betydelse för kulturlivet på och utanför Åland.
Vid sitt senaste möte utsåg kulturdelegationen de fyra mottagarna, bland de sammanlagt 80 personer som allmänheten nominerat. Priserna är på 10.000 euro vardera.
Kvällens underhållning
Galan leds av konferencierparet och sångerskorna Jenny Carlstedt och Therese Karlsson, som även planerat kvällens underhållning, tillsammans med galans projektledare Sheyda Shafiei.
– Vi kommer att få höra Albin Jansson sjunga. Han gjorde stort intryck på publiken i somras när han framträdde på musikgala på Andersudde, säger Jenny Carlstedt.
Patrik Komorowski ackompanjerar på piano.
Peter Hägerstrand och hans band Badhusepoken spelar låtar från sin hyllade konsert ”Jag är en annan nu”.
Det blir även musik av Fredrik Erlandsson och bandet Whatclub. Dansaren Hanna Kivioja ger en dansuppvisning. Ulrika Kjeldsen, som också är galans scenograf, kommer att visa nygjorda skulpturer. Textkonstnären Jorunn Lavonius har skrivit en text om Åland som hon för första gången läser upp offentligt.
Skapa möten
Förhoppningen är att skapa en mängd spännande möten mellan kvällens gäster så att kanske nya kulturella samarbeten föds, säger Jenny Carlstedt.
– Därför vill vi blanda människor från olika håll vid borden så att nya samtal uppstår. Under pandemins isolering tror jag vi var många kulturarbetare som kände oss ensamma. Det är viktigt att bygga nätverk.
– Coronan lärde oss att vi är tvungna att öppna våra bubblor, säger Therese Karlsson.
Tanken är att filma galan och sedan göra den tillgänglig på nätet för alla som inte kunde vara med.
– Kanske blir galan ett årligen återkommande inslag. Det vore trevligt, säger Yvonne Törneroos.