Emma Engdahl föddes 1852 i S:t Petersburg.
– Hennes pappa var guldsmed och arbetade bland annat med den berömde Fabergé, berättar Satu Torstila som tillsammans med Bo Wessman skrivit biografin ”Emma Engdahl – operaprimadonna” om den i dag ganska bortglömda sångerskan.
När Emma Engdahl var åtta år flyttade familjen till Ekenäs där man lät bygga ett hus som står kvar än i dag.
– Hon visade tidigt talang för sång och fick lektioner. När Zacharias Topelius stannade till i Ekenäs på en genomresa var hon en av flickorna som sjöng för honom utanför huset där han övernattade.
I tonåren träffade hon den blivande apotekaren Emil Engdahl.
– De bodde på varsin sida om sjön och det berättas att han spelade flöjt från ena stranden och att hon svarade genom att sjunga från den andra. De blev häftigt förälskade, berättar Satu Torstila.
Smittkoppor
De gifte sig 1871 och fick en pojke och flicka. Men bara några år gammal dog dottern i smittkoppor.
– Den lilla kistan måste grävas ner på en obebodd holme, dit Emma ensam följde den. Det påverkade henne starkt.
Paret skildes och Emma Engdahl flyttade med sonen till Helsingfors för att satsa helhjärtat på sångkarriären. 1875 debuterade hon i operan ”Kärleksdrycken” på Svenska teatern i Helsingfors.
– Hon blev mycket populär, alla ville ha henne. När Finlands storfurste tsar Alexander II besökte industrimässan i Helsingfors höll hon konsert för honom. Det blev succé och han gav henne ett par örhängen som tack.
Decennierna 1870 och 1880 var sällsynt gynnsamma för kulturlivet i Finland och övriga Europa. Tiderna var relativt fredliga och samhällsutvecklingen gynnade konst och kultur.
Sjöng på Bogskär
1888 besökte Emma Engdahl Åland. I Åbo Underrättelser den 19 juli kan man läsa att hon konserterat i Mariehamn inför en talrik publik. ”Det M:hamn som applåderade och var förtjust, var till en icke ringa del det Mariehamn som kommer med badlivet, ty det var många 'resande' som infunnit sig till konserten. Fru Engdahl ackompanjerades av Selma Nylund från Mariehamn. Den eftersläng som följde på konserten var också en framtidsbild – unga studenter och artister blåste ihop helt hastigt och lustigt en mängd unga damer och så var balen i full gång”, skriver Åbo Underrättelser.
Följde dag tog sångerskan ångfartyget ”Åland” till fyrplatsen Bogskär i Kökar där fyrbetjänterna fick höra hennes toner ”som for över vågen”, som ÅU uttrycker det.
Citaten är hämtade från boken ”Emma Engdahl – operaprimadonna”.
Pengar av tsaren
Stärkt av framgången beslutade hon sig för att satsa internationellt, men hon saknade de nödvändiga pengarna.
– Så hon skrev ett personligt brev till Alexander II och bad om pengar vilket han villigt bidrog med. Jag har själv hittat det vackert handskrivna brevet i ett arkiv, berättar Satu Torstila.
Emma Engdahl skördade stora framgångar på de europeiska konsertscenerna och operahusen i Milano, Berlin, Paris, Stockholm, S:t Petersburg, Reval och Dortmund, bland annat.
Hon studerade sång i Italien och Frankrike och uppvaktades av kungligheter och dåtidens superstjärnor som Frans Liszt och Anton Rubinstein.
1888 grundade hon Helsingfors operasällskap.
I Åbo träffade hon hovrättsassessorn Krister Jägerskiöld. De var på samma middag där det serverades grisfötter och när hon råkade tappa en grisfot under bordet gjorde Krister Jägerskiöld detsamma. De sägs ha letat under bordet en lång stund tillsammans.
Steg tillbaka
1890 gifte de sig och Emma Engdahl tog ett steg tillbaka från sin lysande karriär på sin mans uppmaning.
– Det var sådana tider. En maka skulle inte arbeta utan vara hemma och ta hand om hemmet. Efter det gjorde hon bara enstaka välgörenhetskonserter och var verksam som musiklärare vid Åbo musikskola.
Familjen levde tillsammans på herrgården Sjölax i Kimito. Emma Engdahl dog 1930.
– Gården är helt bevarad. Man kan öppna ett skåp och se hennes klänningar hänga där.
Om denna sorgligt bortglömda sångstjärna handlar en konsertföreställning som gästar Åland och Alandicas foajé den 15 oktober. Skådespelerskan Alma Pöysti (som spelade Tove Jansson i lågfilmen ”Tove”) berättar om Emma Engdahls liv, medan sopranen Hedvig Paulig sjunger arior ur operor som ingick i hennes repertoar. Pianisten Folke Gräsbäck ackompanjerar vid flygeln.