Dagens människor är generellt sett urdåliga på sin historia, säger Herman Lindqvist när vi träffar honom och hans hustru Liliana Komorowska-Lindqvist på Bomarsunds besökscentrum under måndagen. De har just fått en tur genom utställningen av museiguide Geir Henriksen och Wille Valve från Moderat samling på Åland, som är värd för deras Ålandsbesök.
På filmerna kan man se skådespelaren Jon Henriksen vandra runt i Bomarsund och berätta, precis som Herman Lindqvist själv gjort i otaliga avsnitt av tv-serien Hermans historia på SVT.
– Jo, det såg bekant ut, säger han och ler.
Stor produktion
Den historiska okunskapen är sannerligen inte Herman Lindqvists fel. Han har gjort sitt bästa för att väcka historieentusiasm med program i tv och radio och sina många böcker om Sveriges historia, om Finlands historia, om Spaniens historia, om franska revolutionen, om enskilda personer som Napoleon, Axel von Fersen, Christoffer Columbus och Mannerheim för att bara nämna en bråkdel av de olika ämnen han har skrivit om.
– Knepet är att ställa människorna i centrum när man berättar. I stället för att skriva att här låg ett hus men nu är det rivet, koncentrerar man sig på de som levde där, som arbetade, älskade och blödde på platsen.
Han citerar Astrid Lindgren som sagt att en bra berättelse är som en gädda.
– Den hugger tag i en direkt med sina stora tänder och släpper inte taget. Sedan följer man matsmältningssystemet fram till stjärten som avslutar det hela med en snärt.
Omättlig aptit
När Bomarsunds fästning började byggas var som bekant Finland sedan 1809 erövrat av Ryssland.
– Det står ju här i utställningen att Rysslands aptit är omättlig och det gäller än. Det går helt enkelt inte att lita på Ryssland, säger den gamle reportern som bevakat 26 krig under sin karriär som utrikeskorrespondent.
Han är pessimistisk om utgången för det pågående ryska anfallskriget mot Ukraina.
– Putin och Ryssland kommer aldrig att backa och medge att de gjort fel. Det enda Ryssland förstår och respekterar är en motståndare som är ännu tuffare.
Han exemplifierar med en historia från sin tid i det krigsdrabbade Beirut. Där var det vardagsmat att ambassadpersonal kidnappades och hölls mot lösensumma.
– Men när de tog en rysk diplomat svarade Ryssland blixtsnabbt med att gripa en av deras egna präster. De skar av honom könslemmen och skickade den till kidnapparna. Diplomaten släpptes direkt.
Kärnvapen
Han håller inte för otroligt att Putin till slut använder sina kärnvapen.
– Men om Putin dör, då kanske kriget avslutas, invänder hans hustru.
– Det tror jag inte, då tar någon annan bara hans plats.
Liliana Komorowska-Lindqvist är polska. Hon säger att det egentliga Västeuropa, som Frankrike och Storbritannien, inte kan förstå Ryssland på samma sätt som Östeuropa, som levt under dess klack.
– I Sverige är man också godtrogen, inflikar Herman Lindqvist och jämför med Finland som har en helt annat inställning, vilket inte minst märktes i de båda ländernas olika Nato-debatter.
Sveriges okunskap om Finland är på gränsen till obefintlig. Herman Lindqvist berättar att när han turnerade på bibliotek med sin bok ”När Finland var Sverige”, mötte han massor av människor som inte haft en aning om det tidigare.
Kunskap minskar missförstånd
En större allmän historiekunskap skulle minska många av dagens problem och missförstånd, menar han.
– Faktum är vi har haft det ännu värre än i dag historiskt sett. Vi har genomlidit svält och dödliga pandemier. Jag tror att man blir lugnare och tryggare om vet lite om sin egen historia.
I dag tisdag träffar Herman Lindqvist lyceets elever för att berätta om sina erfarenheter från krig och livet som krigskorrespondent. På kvällen ger han en föreläsning för allmänheten på Bio Savoy. Biljetter går att köpa i dörren eller i Mariehamns bokhandel.
– Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska tala om ännu. Jag antar att ni är utleda på att höra Ålands historia efter jubileumsåret, säger han och skrattar.