I filmen är det långa historiska förloppet i fokus, bland annat om hur Finland inte blev en del av det växande storriket Ryssland. FN-föregångarens Nationernas Förbunds unika internationella beslut, som fastställde att Åland förblir en del av Finland tas också upp. Men ett stort fokus får de ryska expansionssträvandena som pågått i över 500 år och hur upprätthållandet av storrikets territorium gett starka uttryck längs olika sjövägar.
– Ursprungligen var tanken att mest skildra historien och självstyrelsen men vi fick tänka om i samband med Rysslands anfall på Ukraina. Jag vill skildra den stora skillnaden mellan öst och väst men ändå hela tiden ha fokus på Åland, säger Michael Franck.
Han säger att den mest iögonfallande gränsen i världen sägs vara Bosporen, alltså floden som delar Istanbul och går mellan öst och väst, medan den nästmest iögonfallande gränsen sägs finnas mellan Finland och Ryssland.
– På bägge sidor den finsk-ryska gränsen ser man hur människors liv, kultur och värderingar är totalt olika.
Dokumentären tar avstamp i Ålands historia från efter vikingatiden fram till i dag. Centrala delar är den stora ofreden, grundandet av Mariehamn, 1809 års krig och vägen till Ålands självstyrelse.
– Finland har varit en del av det östra Sverige i 700 år och det har förstås haft en enorm kulturell och näringsmässig betydelse. Tvåspråkigheten gjorde att Finland blev en del av den nordiska och västerländska gemenskapen och här har Åland haft en central roll som naturlig kommunikationskanal mellan de två länderna. Ålandsexemplet är viktigt för att visa på hur Finland och Sverige på ett djupare plan kommit överens och jag vill gärna visa på Åland som den brygga västerut det är, det är inte så ofta man tänker på Åland i de termerna i Finland, säger Michael Franck.
Makt genom hot
I och med Rysslands krig mot Ukraina och till följd av det Sveriges och Finlands ansökningar om att få gå med i Nato, befinner vi oss nu i en ny verklighet, menar Michael Franck.
– Kremls modus operandi är alltjämt hot. Det är så man upprätthåller makten, genom att skapa en illusion av yttre hot. Det är den verkligheten vi lever i och som vi måste förhålla oss till. Historiskt sett har Ryssland letat vägar att ta sig till de stora världshaven och vägen till dem går alltjämt via Svarta havet och Östersjön.
Enligt honom har skillnaden mellan krig och fred i dag blivit allt mer diffus. Med den krigföring som finns i dag blir gränserna för vad som kan ses som klart aggressiva handlingar allt mer otydlig.
– Borde det finnas ett mellanläge som heter kris? När skulle det vara läge att besätta och skydda Åland? Vad händer om Ryssland faller? Finland och Sverige har haft en gemensam historia av neutralitet, nu blir det en ny situation då man tillsammans går in i Nato.
Många medverkar
Filmen öppnar bakgrundsfaktorer till hur Ålandsavtalet, som i juni i år fyllde 100 år, kom till och hur Åland blev en del av Finland med särskilda självstyrelserättigheter.
I dokumentären ser vi bland andra historiker Graham Robbins, historiker Henrik Meinander, historiker Kenneth Gustavsson, landshövding Peter Lindbäck, utrikesminister Pekka Haavisto, ryske senior FN-diplomaten Sergei A. Ordzhonikidze, förre rådgivaren till Rysslands president Sergei Ivanov, lantrådet Veronica Thörnroos, vicelantrådet Harry Jansson, chefen för Ålands sjöfartsmuseum Hanna Hagmark och chefen för Ålands Fredsinstitut Sia Spilipoulou Åkermark.
– Mycket av det fokus på självstyrelsen som fanns med från början fick klippas bort. Jag hoppas jag kan återkomma i en ny dokumentär om det, säger Michael Franck.
Instrument för konfliktlösning
Han säger att han vid inspelningarna märkte att det fanns irritation över situationen med exempelvis självstyrelselagsrevisionen både här och i Finland.
– Jag skulle gärna vilja lugna ned stämningen lite, för jag ser faktiskt att en dokumentär kan fungera som ett konfliktlösningsinstrument ibland.
I Finland har Michaels Franck och hans teams största projekt under de senast 25 åren varit serierna om Finlands historia och om entreprenörskap. Bland dem finns ”Fosterlandets fångar”, ”Familjen är företagsam”, ”Bakom framgången”, ”Finlands Framtid” samt dokumentären ”Min Gudfar och Kekkonen”. 2011 gjorde han en dokumentär om kommerserådet Anders Wiklöf.
Dokumentären ”Åland-Finlands brygga västerut” har premiär på svenska på Yle Fem den 5 december klockan 19.50 och på finska på Yle tv 1 den 8 december klockan 19.00. SVT ska också visa dokumentären.