Inne i museet står Rainer Enros vid en trippelexpansionsångmaskin. Han var med och rustade upp maskinen och tog in den till museet 2011. Maskinen kom från Finnboda varv i Stockholm där den hade suttit i en flytande kran som skulle skrotas.
Rainer Enros och de andra i Tvärstyckarna satte maskinen i skick och gjorde i ordning den så att den skulle gå att ställa ut i museet.
– Den var komplett men skitig, vi lade ner mycket jobb på att reda upp den, säger Rainer Enros.
Man tog även hjälp av en konstsmed som gjorde nya mässings- och plåtdelar där det behövdes.
– Det var mer arbete än man skulle kunna tro. Det var mycket jobb för gamla gubbar som inte orkar så bra alla gånger.
Rainer Enros förklarar hur motorn togs in i museet i två delar. Den nedre delen släpade man in genom dörren och sedan lyftes de övre delarna på plats.
Trippelexpansionsångmaskinen, som på engelska heter triple compound steam engine, har tre cylindrar. Maskinen som står i Ålands sjöfartsmuseum är byggd 1920.
– Det fanns en båt som hette Drotten som hade sådana motorer. Cirka 1960 slutade den köra, då var den epoken förbi, säger Rainer Enros.
I och med motorerna både inne i museet och ute på Pommern har museet fått en större vidd då man även visar upp teknisk sjöfartshistoria, menar Rainer Enros.
– Det är väldigt viktigt för oss som jobbat på den tekniska sidan, säger han.
Själv arbetade han på Viking Line i 30 år före han gick i pension.
Drog upp ankaret
Ute på Pommerns däck står André Selander och Clas-Göran Björke, som demonstrerar en kultändare. Motorn är av märket Bolinder och installerades på fartyget på 1920-talet.
– Tidigare hade man en ångpanna och ångvinschar, som då byttes ut, säger André Selander.
Tändkulemotorn krävde inte lika mycket skötsel som ångpannan då den kunde skötas av en person.
– Det underlättade betydligt för besättningen, säger han.
Kultändaren användes vid lastning och lossning av vetesäckar och ballast. Den var även till hjälp när man hissade segel och tog upp ankaret.
Även tändkulemotorn har varit i land och fixats upp i Tvärstyckarnas garage. Arne Selander berättar att den går snällt.
– Man startar upp den, sen går den av sig självt, säger han.
Motorn kan dessutom köra på nästan vilket bränsle som helst. Nu går den på dieselolja, men enligt André Selander kan den även köras på till exempel matolja.
Arbetar ideellt
Gruppen Tvärstyckarna består av ett gäng äldre herrar. Namnet kommer från en motordel, tvärstycke. Gruppen träffas en gång i veckan i sin verkstad för att skruva på olika maskiner. Trippelexpansionsångmaskinen inne i museet var deras första stora projekt.
– Vi träffas på torsdagskvällar i vår verkstad och grejar med gamla motorer, säger André Selander.
Arbetet med att visa upp maskinerna är helt ideellt och medlemmarna i Tvärstyckarna turas om att vara på museet. Rainer Enros hoppas kunna fortsätta visa upp och berätta om motorerna i många år ännu.
– När man är pensionerad behöver man lite socialt umgänge, säger han.
– Det ligger i vårt intresse, att köra gamla motorer. Det är roligt när folk kommer fram och pratar och frågar, säger André Selander.
Hans eget intresse för motorer har funnits med länge.
– Jag började till sjöss vid 15 år som maskinelev. Sedan dess jag hållit på med det hela mitt yrkesverksamma liv, säger han.
Tvärstyckarna demonstrerar kultändaren och trippelexpansionsmaskinen på sjöfartsmuseet klockan 11-13 varje tisdag och lördag fram till den 12 augusti.