”Väderleken” följer Adam Bergh som spelar meteorologen Ivar Celsius. En dag måste han ge sig av för rädda sin relation och konfrontera det svenska vädret.
Filmen är en satirisk komedi som kommenterar det svenska förhållningssättet till förändrade förväntningar och utmaningar för välbefinnandet.
– Vädret är en metafor för vilka vi är och självbilden svenskar och skandinaver har av sig själv, säger Anders Engdahl som är regissör och manusförfattar för filmen.
– Jag hade tidigare en idé om en film om medelmåttighet, att leva i ett land där det känns som om allting står stilla och om vår rädsla för förändring, fortsätter han.
Anders Engdahl säger att idén kom från en konversation han hade med en bekant i vintras. Det hade lovats en snöstorm. Det visade sig att prognosen var fel och att det aldrig blev någon snöstorm.
– Jag frågade om det inte var bra att det blev bättre väder än förväntat men fick då svaret att det inte spelade någon roll eftersom att de fortfarande hade lovat dåligt väder och det var illa nog. Den här attityden och inställningen känns intressant att utforska, säger Anders Engdahl.
SWE/AX-produktion
Anders Engdahl har skrivit manuset själv men har hela tiden bollat idéer och koncept med flera från produktionen.
Produktionen har varit ungefär 25 man starkt med en blandning av svenska och åländska förmågor. Filmen är en självständig produktion som till största delen har finansierats ur egna fickor och förlitat sig på frivilligt arbete.
– Vi har fått in vissa sponsorer och det är vi väldigt tacksamma för, säger producenten Benjamin Sonck.
– En arbetsgrupp på 25 personer är en ganska stor grupp. Det är viktigt att få alla i gruppen att göra det för det stora mervärdet som man själv ser och det är inte alltid enkelt. Det har varit avhopp och påhopp hit och dit men nu känns det riktigt bra. Jag längtar verkligen till att få se den slutliga produkten, fortsätter han.
Anders Engdahl säger att filmen i högsta grad är en svensk-åländsk produktion.
– Tre av våra skådespelare är från Åland och vi spelar in den stora klimaxen i filmen på Åland, säger han.
Under förra veckan spelades scener in på Sälskär, Hammarland.
– En stor plotpoint i filmen handlar om att huvudkaraktären ska ta sig till fyren på Sälskär som är en fysisk manifestation av vädret och resonera med det, säger Anders Engdahl.
Första inspelningsdagen har varit riktigt rolig, säger Benjamin Sonck.
Adam Bergh som spelar huvudkaraktären och klipper filmen har sett materialet. Han tycker att det har gått bra under inspelningen.
– Jag tycker att det märks att vi jobbar med proffsiga kollegor. Alla gör verkligen sitt bästa, säger han.
– Jag har en bra känsla hittills. Det är viktigt att ha en bra första inspelningsdag, säger Anders Engdahl.
Utmaning
Varje film har sina egna utmaningar tycker Anders Engdahl.
– Det är alltid en ny grupp av människor som ska jobba ihop. Hur de fungerar ihop är en variabel som inte går att förutsäga. Du kastar alltid tärningen när du gör något nytt, säger han.
Anders Engdahl tror att grunden för en bra film ligger i manuset.
– Jag tror att allting börjar och slutar med manuset. Är manuset bra kommer rätt människor att söka sig till din film, säger han.
– Jag har märkt av det som Anders Engdahl säger. Många involverade i projektet har ifrågasatt saker men då har Anders Engdahl ofta kunna förklara hur han menar. Det märks att han har ett större manus i sitt huvud, säger Benjamin Sonck.
Nu återstår två inspelningsdagar. De kommer inte att vara på Åland utan i Mariefred och Stockholm.
– Det kommer vara lite efterproduktion med studiodagar också, säger Benjamin Sonck.
Adam Bergh känner att han inte kan relatera till sin karaktär men tycker ändå att det har gått bra att skådespela.
– Jag försöker att inte gå allt för långt ifrån mig själv när jag skådespelar. I den här rollen spelar jag en karaktär som visar mycket känslor och som tror på en villfarelse han har i sitt huvud. Jag måste hitta mina egna känslor och frustration, säger han.
– Jag är otroligt stolt över Adam Berghs insats. Han fick kämpa och bränna kalorier under inspelningen, säger Benjamin Sonck.
Filmfestivaler
Killarna bakom filmen har inte några konkreta mål men har en idé om vart de vill ta projektet.
– Vi vill se slutprodukten innan vi fattar ett exakt beslut. En huvudsaklig målsättning är att delta i filmfestivaler runt om i Norden. Kanske Stockholm filmfestival eller filmfestivalen Vera på Åland, säger Benjamin Sonck.
– Vi är så uppe i produktionen att vi inte tänker på vad som händer om en eller två månader, säger Anders Engdahl.
Under slutet av september ska filmen vara klippt och klar hoppas de på.
– Jag tror att vi kommer att kunna träffa en väldigt bred publik med den här filmen, säger Benjamin Sonck.