Frågan om en åländsk teaterutbildning är inte ny. 2009 gjorde scenkonstpedagogen Grete Sneltvedt på kulturdelegationens uppdrag en inventering av förutsättningarna. Slutsatsen var att behovet finns för en utbildning som täcker hela Åland.
I landskapsregeringens reviderade kulturpolitiska program från 2013 skriver LR att man vill satsa på en scenkonstutbildning. Man tillsätter en sakkunniggrupp som presenterar sin rapport 2015.
I regeringsprogrammet från 2019 upprepar LR att en scenkonstutbildning behövs och att Ålands musikinstitut skulle passa utmärkt som takorganisation. En ny kommitté tillsätts som nu levererat sin rapport.
Arbetsgruppen har letts av ordförande Björn Blomqvist och vidare bestått av Petronella Wester, Arn-Henrik Blomqvist, Johan Karrento och Maria Antman.
Korsbefruktande
Kommittén föreslå att en teaterutbildning startas under musikinstitutets förvaltning. Utbildningarna i musik, dans och teater kan då korsbefrukta varandra. Målet ska vara att ge de studerande tillräckliga kunskaper för att söka vidareutbildningar inom teatern. Delar av utbildningen bör utlokaliseras till skärgården.
Man föreslår fyra stadier, för barn i årskurs 3-4, 5-6, 7-9 och för gymnasister. Om man anställer två lärare med 1,7 årsverken kan man ta emot 100-150 elever, beräknar kommittén. Utbildningen ska omfatta skådespeleri, dramaturgi, regi, kostym och mask, scenografi och ljus- och ljuddesign.
Kommittén skissar ett budgetförslag som landar på 190.000 euro. Det omfattar lärarkostnader på 110.000 euro för 1,7 årsverken. Administration för 10.000 euro per år, hyra för 30.000 euro per år, städning och inventarier för 35.000 euro per år samt fortbildning och marknadsföring för 5.000 euro per år.
På intäktssidan räknar man med samma terminsavgift som på dagens ÅMI, 190 euro per elev och termin, vilket beroende på elevantal skulle ge mellan 38.000 och 57.000 euro per år.
Utanför Mariehamn
Kommittén föreslår att teaterutbildningen lokaliseras utanför Mariehamn då staden saknar lämpliga utrymmen. Man ser inga skäl att för den här typen av landskapsstödd teaterundervisning skulle konkurrera ut de fristående teaterföreningarnas teaterskolor. Man ser gärna att resurser kopplade till scenkonstutbildningen kommer hela Åland till del.
Den färdiga rapporten skickas nu till utbildningsbyrån för fortsatt beredning. Där ska en tidsplan för alla nödvändiga åtgärder tas fram, innan landskapsregeringen slutgiltigt beslutar om den föreslagna scenkonstutbildningen.