Benita Strömberg berättar att hon och maken Olle Strömberg inte går ur verksamheten omedelbart, utan är behjälpliga med att sätta in den nya intendenten i arbetet på olika sätt.
– Olle ska framför allt se till att föra över så mycket kunskap om museet som möjligt. Vi har ju ett referensbibliotek, och det går därför att läsa sig till mycket, men det fastnar bättre om man får se och höra det hela samtidigt.
Makarna kommer även att vara delaktiga i processen med att hitta den person som hädanefter ska hålla i spakarna för museet. Vad som förväntas av en sådan beror på vem som är intresserad av jobbet. En äldre person har kanske lite mer kunskap om fotohistorien redan från början, medan en yngre är väl insatt i det digitala, menar Benita Strömberg.
– Två mans arbete ska egentligen nu skötas av en person. Man behöver inte ha den rätta utbildningen eller vara fotograf i grunden, utan vi letar snarare efter en person som vi tror kommer att fungera bra för museets framtid. Det är inte så strikt vem man är eller vad man kan, trots att allt förstås är fördelar. Om man har musei- eller fotokunskaper är det bara ett plus i kanten.
”Går på nästan tio års övertid”
Makarna Strömberg har byggt upp museet tillsammans, men Olle Strömberg började samla fototeknik redan i tioårsåldern och sedan på allvar i tjugoårsåldern. Museet öppnades inledningsvis i Kastelholm 2001.
– Har man en samling ska man kunna titta på den, den ska inte ligga nerpackad i lådor, konstaterar Benita Strömberg.
Museet växte, och man tog emot många materiella donationer från fotointresserade. Några flyttar senare slog man sig ner i Pålsböle gamla skola, där de över 16.000 föremålen nu bor. Prio ett framöver, förutom tillsättandet av en intendent, är att fortsätta arbeta för att synas så mycket som möjligt – även internationellt.
– Vi har besökare från hela världen, och antalet besökare som kommer hit till Åland bara för att se museet växer varje år. Att nå ut så mycket som möjligt med de medel som finns till buds är den allra största utmaningen egentligen. Det andra löser sig om man lyckas med det.
Hur känns för dig att trappa ner engagemanget efter så många år?
– Det känns väldigt okej. Vi går på nästan tio års övertid båda två, så det är bra att lämna över spakarna till någon som har färska idéer att driva museet med. Det är värdefullt att få mer input och nya infallsvinklar över huvud taget.
Strävar efter digitalisering
För stiftelsen som tog över Ålands fotografiska nuseum 2020 är det avgörande att få en intendent på plats.
– Olle och Benita har båda lagt sin själ på att bygga den här unika samlingen. Med åldern har de valt att trappa ner och sköter inte längre den löpande driften av verksamheten. Vi söker alltså någon som vill ta sig an den fantastiska utmaningen att skjuta ut deras arbete i världen, säger ordförande Sverker Jansson.
Stiftelsens ekonomiska resurser är ännu begränsade, vilket gör att intendenten också har i uppgift att söka vägar för finansiering.
– Men uppdraget handlar också om att utforska hur vi kan utveckla våra webbsidor och vidare digitalisera våra föremålskataloger. Kunskaper i digitala möjligheter och marknadsföring får man alltså gärna ha.
Att ta sig an intendentrollen på museet är en utmaning, men också ett mångfacetterat jobb på en plats som är unik i världen i dag, menar Sverker Jansson.
– Stiftelsen finns självklart med i spelet framöver, men vi behöver hitta vägar på Åland och ute i världen som får verksamheten att fungera framåt. En person som aktivt engagerar sig i det, åtta timmar om dagen, är därför av stor vikt – vi behöver fler muskler framledes.
Intressant skifte i museets historia
Anställningsprocessen har lämnats någorlunda öppen, beroende på vilka som söker och är intressanta för positionen. Om allt går som det ska hoppas man kunna börja gå igenom ansökningar redan inom oktober månad så att den nya intendenten kan gå i tjänst från och med årsskiftet.
Sverker Jansson medger att museivärlden är en svår plats. Alla som är engagerade i den känner till detta.
– Man måste hela tiden vara ute och söka sponsorer och bidrag, vilket är något vi gör. Men det är ett otroligt intressant skifte vi ser i vårt museums historia nu, och jag som jobbar inom handel annars har till exempel fått lära mig väldigt mycket om ett område som är helt nytt för mig.
Pandemin satte vissa käppar i hjulet för stiftelsens första två verksamhetsår, men nu är det nya tag som gäller framöver även utöver tillsättandet av en intendent.
– Vi ska till exempel till Fotografiska museet i Stockholm nu på fredag för att se utställningen om nyhetsfotograferande där föremål från vårt museum finns med. Det känns häftigt att vi syns även där och får en början på vägen framåt. Det gör folk medvetna om våra samlingar och skapar intresse, säger Sverker Jansson.