Nu är programmet klart för året upplaga av Franciskusfesten på Hamnö på Kökar, vilken hålls under tre dagar från fredagen den 30 juni till söndagen den 2 juli.
– Varför ordas det en Franciskusfest på Kökar? inleder Philip Hällund en presskonferens om evenemanget.
Han ger sedan ett svar på den frågan.
– På Kökar finns ruinerna av det gamla franciskanerklostret från 1400-talet. Vi fortsätter att år för år komma ihåg Franciskus och klostret och att knyta an till det som Franciskus står för.
Franciskus betonade det enkla i livet och är bland annat skyddshelgon för miljörörelsen, säger Philip Hällund.
Ekumeniskt samtal
Prästen Maria Widén säger att årets tema ”Glädje, lek och helig dårskap” tangerar Franciskus andlighet. Temat tas bland annat upp i ett samtal med prästen, bildkonstnären och författaren Kent Wisti, studentprästen, poeten och skribenten Susanne Dahl och prästen Katarina Gäddnäs på lördagen och i ett samtal med prästen Kent Danielsson och docenten i kulturantropologi Mikael Kurkiala på söndagen.
Några andra punkter i det tre daga långa programmet är en vernissage för en utställning av Satu Kiljunen och Anne Kimiläinen, en psalmsångskonsert med Philip Hällund och Kökars röster samt vandringar, en kvällskonsert och en friluftsfest.
På lördagen hålls ett ekumenisk samtal på temat ”Min andliga källa” med biskop Bo-Göran Åstrand, den ortodoxa prästen Mikko Leistola, frikyrkopastorn Bengt Grunér samt den ignatianska vägledaren Michelle Mope Andersson. Moderator är Yvonne Terlinden.
Vandrar till Kökar
Det arrangeras även i år vandringar till Franciskusfesten. Den ena leds av Tabita Nordberg, församlingspastor Edgar Vickström och Bengt Grunér och den går från Jomala kyrka till Kökar. Vandringen pågår i fyra dagar och gruppen går cirka 20 kilometer per dag. Tidigare har man vandrat S:t Olofsleden till festivalen.
– Nu har vi dragit om leden, säger Tabita Nordberg.
Årets vandring startar tisdagen den 27 juni vid Jomala kyrka och går sedan vidare genom Finström, Saltvik, Sund, Vårdö, Kumlinge, Sottunga och slutligen Kökar.
– Allt är förberett och ingen behöver fatta några beslut. Vi bara går, i oss själva och med varandra i skapelsen.
”Skönhet och skörhet”
En pilgrimsvandring har en tematik som man går med, mot någonting, säger Tabita Nordberg.
– Temat vi har med oss under vandringen är livets skönhet och skörhet.
Inom ramen för temat finns en rad frågeställningar formulerade i förväg som man kan ta sig an. Tabita Nordberg beskriver dessa som ganska tunga.
– Det är inte meningen att man snabbt ska komma på svaret.
Det fanns i onsdags bara tre platser kvar i gruppen, och till dessa skulle Tabita Nordberg gärna se manliga deltagare.
Maria Widén leder den andra vandringsgruppen, som startar i Åbo och går vidare till Kökar. Arrangör för den vandringen är hundraårsjubilerande Borgå stift. De båda vandringsgrupperna ska mötas i Kumlinge och gå den sista biten tillsammans