Denna tredje del i Henrika Lax pilgrimssvit handlar om resan inåt.
– Den allra svåraste resan man kan göra. Den längsta och smärtsammaste resan in i människans djupaste inre.
Hon beskriver hur ordet pilgrim kommer från latinets ”peregrinus”, som betyder främling. En pilgrim är en gäst på jorden, någon som vandrar eller reser i ett sökande efter Guds helighet. En vandring under vilken man kan behöva ta sig genom mörkret för att nå fram till Gud.
Bakgrunden till utställningen är den svåra utmattningsdepression som hon drabbades av år 2020. För att uthärda simmade hon varje dag, långt ute i havet där horisonten är öppen.
– Man är så liten i havet. Det finns inget att sätta emot när vågorna drar en med sig. Man är ingenting, säger hon.
Identiteten i gungning
Hon förklarar att mötet med Gud innebär ett hot mot egot, människans illusioner om självständighet och oberoende. När egot ifrågasätts hamnar hela identiteten i gungning. I mötet med det heliga hotas identiteten av upplösning och kollaps, inför det stora Andra.
Hälften av motiven på utställningen är vyer fångade genom båtens nedstänkta fönster. Andra hälften är expressionistiska studier av själva undervattensupplevelsen. Det sprakar av färger och bubblar av en uppåtriktad kraft, upp mot ljuset vid ytan.
– Jo det finns en uppstigning mot ljuset. Det är viktigt.
Det finns många kopplingar mellan heligheten och vattnet. Vattnet som metafor för det livgivande och allomfattande har ända sedan de gamla kyrkofäderna använts inom kyrkan för att beskriva det gudomliga. Genom dopet återfår människan sin likhet med Gud. Dopet kan samtidigt representera både döden och begravningen, livet och uppståndelsen.
Mystikerns resa
Det är den resan som alla mystiker sedan urminnes tider skrivit om, med förundran, bävan och förskräckelse: själens dunkla natt, där Guds tystnad och frånvaro går som en gastkramande smärta genom märg och ben, förklarar Henrika Lax.
– Heligheten betecknas med andra ord av det som är skrämmande, förskräckande, kusligt och hotfullt.
”Ur djupen” är den tredje och sista delen i Henrika Lax pilgrimsprojekt, som föddes i hennes möte med Tom Sandqvists kurs ”Helighetens bilder” på Konstfack läsåret 2017-2018.
– Den kursen förändrade allt för mig. Den förlöste en ny styrka i mitt liv.
Utställningen öppnar med vernissage i kväll kl 17 och visas sedan till den 9 december.