Fem år gammal fick Olle Strömberg följa med sin pappa på William Arnes legendariska motorcirkus. Storögt såg han hur en mc-förare dödsföraktande körde sin tunga motorcykel runt väggarna i en fem meter hög rotunda.
– Det där ska jag också göra, bestämde jag där och då, berättar Olle Strömberg när vi träffas på Geta nostalgi- och motormuseum där hans egenbyggda motorcirkusmodell ställs ut.
Modellen är en kopia i skala 1 till 10 av den verkliga motorcirkus som Olle Strömberg hjälpte en kompis att bygga hemma i skånska Perstorp på 1960-talet. Det var i den han själv lärde sig att köra på väggarna.
– Det gäller helt enkelt att övervinna rädslan. Du behöver självförtroende och sedan se till att bara göra det du vet att du kan. Det finns inget utrymme för onödiga risker.
G-kraft på 4
För att motorcykeln ska hålla sig kvar på väggen måste centrifugalkraften övertrumfa gravitationen.
– Du kör i en hastighet av mellan 55 och 60 kilometer i timmen. I den farten utsätts kroppen för en accelerationskraft på 4G. Det betyder att både du och motorcykeln väger fyra gånger så mycket som normalt. Vid 6G börjar man förlora medvetandet.
Det finns en liten lutning längst ned på väggen. För att komma upp kör man längs med väggen och vrider upp framhjulet på den.
– Sedan gasar du på rejält och styr upp på väggen, berättar Olle Strömberg som från slutet av 1960-talet fram till 1994 ägnade somrarna åt att uppträda med olika motorcirkusar i Sverige, Danmark och Norge.
Väl uppe på väggen gäller det att hålla farten.
– Du vill inte ha ett bakhjulsras. När du sedan ska köra ned är det bara att vrida styret och styra brant nedåt.
Han får det att låta så enkelt.
Genom alla år var Olle Strömberg bara med om en olycka.
– Framgaffeln bröts av. Jag störtade fyra meter ned på golvet och slogs medvetslös.
Han kördes i ilfart till lasarettet i Kristianstad där läkarna kunde konstatera att han klarat sig utan några benbrott.
– Det värsta som hände var att ett blodkärl brast i rumpan.
Specialbygge
På museet finns även en av hans showmotorcyklar.
– Den är av märket HPD – hopplockade delar, säger Olle Strömberg och skrattar.
Till skillnad från normala motorcyklar lutar förgasaren. Den är försedd med en flottör som ska hindra att motorcykeln får motorstopp på grund av lutningen. Däckens högersida är blankslitna efter att ha skrapat mot väggen.
Modellen är byggd med omsorgsfull detaljrikedom. Rotundan består av 18 kilformade sektioner. På utsidan av ”tunnan” som Olle Strömberg kallar rundeln, löper ett par löst spända stålvajrar.
– Det är för att väggen ska kunna bukta lite grand. Annars känns det som att köra på kullersten.