2002 brukade en liten grupp Kökarskvinnor träffas för att sjunga allsång tillsammans.
– Jag hade just inlett mitt Kökarsboende som lärare på skolan. Kvinnorna frågade mig om jag ville leda allsångsgruppen och det tyckte jag lät kul, berättar Philip Hällund som egentligen tänkt att stanna bara i ett år på Kökar, men som alltså fortfarande bor kvar och numera verkar som kantor.
Kökaröster bestod av nästan bara kvinnor i början. Man sjöng Evert Taube och den typen av populära visor.
– Efter något år började vi pröva tvåstämmig sång. Då hade en man anslutit sig. Och efter fem-sex år sjöng vi trestämmigt.
Philip Hällund arrangerade, dirigerade och ackompanjerade.
– Fler män anslöt sig och rätt vad det var hade vi en blandad kör som sjöng fyrstämmigt. Jag hade höga ambitioner och höjde kanske ribban lite väl snabbt. Det är svårt att sjunga i stämmor, så det var ett stort steg.
En profan kör
Kören sjöng avancerade stycken som koraler av Bach och Händel.
– Repertoaren blev alltmer kyrklig och vår naturliga sångplats var tidigt kyrkan. Vi hade en diskussion om vi skulle bli en renodlad kyrkokör, men den allmänna åsikten var att vi skulle förbli en profan kör. Och i dag är Kökaröster skärgårdens enda profana kör, säger Philip Hällund.
Kören har två stora sångtillfällen under året. Dels är det sommarens Franciskusdagar, dels julkonserten.
– Vi är medlemmar i Ålands sång- och musikförbund vilket har betytt mycket för oss, både finansiellt och för möjligheterna att delta på konserter utanför Kökar. I förbundets regi sjöng vi till exempel i Mariehamn under Åland 100-firandet.
Körstorleken har stabiliserat sig på 15-20 sångare.
– Just nu är vi 16, en bra ökning från den handfull vi var från början. Som de flesta andra körer har vi lite problem med att hitta bassångare och tenorer. Ibland lånar jag in ett par gubbar från Mariehamnskvartetten där jag är medlem.
Samarbetar
Man har utvecklat ett nära samarbete med Rådmansö skärgårdskör, som man fick kontakt med via ett nordiskt samarbetsprojekt. Genom åren har körerna flera gånger gästat varandra
– Rådmansö skärgårdskör deltar i vår jubileumskonsert, liksom några andra gästsångare från åren som gått. Ett exempel är Mathias Oljemark som vi träffade när han tillsammans med Martin Segerstråle, som musikstuderande besökte Kökar för att undersöka det lokala musiklivet här ute.
Philip Hällund återkommer flera gånger till hur den fundamentala drivkraften bakom kören hela tiden har varit den sociala samvaron.
– Ibland när vi ses på den inledande fikan på måndagsrepetitionerna måste vi påminna oss om att vi ska sjunga lite också. Och det är alltid väldigt trevligt att vara ute på resa med kören. Det blir mycket spontant sjungande.
Gamla favoriter.
Under lördagens jubileumskonsert planerar kören att bjuda på en rad av sina gamla favoriter.
– Jag har gjort ett arrangemang på en gammal skänklåt med fiolackompanjemang. Och det blir Händels ”Ljuset skimrar” och mitt eget stycke ”Kökarspelmannen”, bland annat.
Konserten ackompanjeras av Paul Gäddnäs och Gunnar Sundström på violin, Suzanne Carlström på gitarr och Lennart Bryngelsson på klarinett.
– Efteråt blir det jubileumsmiddag med tal och mer sång.
Philip Hällund planerar att leda kören länge till.
– Men sedan hoppas jag att någon annan yngre kraft vill ta över så att kören lever vidare. Det är min dröm.