Att läsa tillsammans med sitt barn är ett av de bästa sätten att stöda barnets läsinlärning. Det kan dessutom grundlägga ett bokintresse som bär frukt under resten av livet. För att inte tala om vilken mysig stund man får tillsammans.
– Men tyvärr är det inte lika vanligt med högläsning hemma som det var förr. Skolan hinner inte fylla behovet, så hemmen måste rycka in, säger skolbibliotekarie Elspeth Randelin.
Barnens bokläsande minskar år från år. Från att främst ha varit ett problem bland pojkar, läser numer även flickor allt mindre. Konkurrensen om barnens uppmärksamhet bara ökar, i takt med att hemmen fylls av skärmar av olika slag
– De böcker som lånas ut är allt oftare av den lättlästa sorten, säger Elspeth Randelin.
Startade läsnätterna
Det var hon som år 2005, efter att ha deltagit i konferensen Livslångt läsande, drog igång läsnattsprojektet på Åland. Sedan dess har det hållits drygt 20 läsnätter, en del år har man haft flera. Under normala år går läsnatten ut på att barn och föräldrar övernattar på skolan och ägnar kvällen åt gemensamt läsande.
Pandemin betyder inte att man ställer in utan att man ställer om, som de arrangerande skolbibliotekarierna och Hem och skola-representanterna uttrycker det. Som i fjol hålls läsnätterna i hemmen. Man har en gemensam läsnattsgrupp på datorplattformen Teams.
Tips på högläsningsknep
– Vi tar hjälp av skådespelaren och högläsningsproffset Nicklas Lantz som på en förinspelad film kommer att ge tips på hur man behåller barnens uppmärksamhet under högläsningen. Han kommer även att läsa en egen saga, säger Elspeth Randelin.
Som inspiration för läsnatten kommer skolbibliotekarierna att finnas på Mariehamns bokhandel på torsdag kväll, för att ge lästips.
– Alla stadens skolor håller dessutom extra öppet på skolbiblioteken under fredagskvällen mellan klockan 17 och 19 så man kan hämta reservationer och låna många böcker.
Lita på att barnet vill höra din röst
Det behövs inga skådespelarknep för behålla uppmärksamheten när man läser högt för sitt barn, säger skådespelaren Nicklas Lantz.
– Din röst är det tryggaste ditt barn vet. Det kan ingen skådespelare konkurrera med.
Visst finns det handfasta tips för hur man ska bete sig vid högläsning. Som att sitta rak i ryggen, göra pauser, ändra tonfall och fånga upp stämningar.
Men inget av det slår föräldraröstens magiska egenskaper, säger Nicklas Lantz.
– Det finns många som tycker att det är obehagligt att läsa högt. Man är rädd för att staka sig och låta entonig. Men som förälder behöver man inte bry sig om sådant. Det är bara att läsa på, viss om att ditt barn tycker om att höra din röst.
Redan i magen lyssnar fostren på föräldrarnas röster. Även om de inte förstår något signalerar ljuden trygghet.
– Därför ska man prata med och läsa högt för sina barn redan som bebisar. Din röst ger trygghet. Och den känslan kan du fortsätta lita på vid högläsning, säger Nicklas Lantz.
Den andra typen av skådespelarknep kan man läsa sig till på nätet.