I sin effektivitetsgranskning av landskapsregeringens utbildnings- och kulturavdelning kallar landskapsrevisorerna bemanningen för ”generös” med tio chefer och ytterligare tre tjänstemän i förmansställning. Det är alltför många i förhållande till antal anställda på avdelningen. Många chefer och hierarkier i förhållande till det totala antalet anställda försämrar förutsättningarna för en smidig och effektiv organisation, påpekar landskapsrevisorerna och tillägger att ”många möten är inte något som kännetecknar en effektiv organisation”.
Niklas Stenbäck som är avdelningschef för utbildnings- och kulturavdelningen svarar:
– Vi tar till oss och ser över det här. Men man måste förstå att många av de lägre cheferna huvudsakligen jobbar operativt. Vår avdelning med Ålands museum kan vara svår att förstå eftersom den inte fungerar som de vanliga landskapsförvaltningarna, utan mer som en kreativ verksamhet.
Viveka Löndahl, byråchef och landskapsantikvarie vid kulturbyrån, lägger till:
– Vi är en stor avdelning och vi har ett delegerat arbetssätt. Och det här som kallas för möten är ju ett arbetssätt som kan innehålla allt från samtal med konstnärer om en utställning till att driva olika processer framåt.
Oklar redovisning
Landskapsrevisorerna tycker att det är svårt att bedöma hur väl avdelningen uppfyller sina mål i förhållande till budgeten. ”UKA skriver mycket text och det blandas friskt mellan årligen förekommande verksamhet, utvecklingsinsatser och projekt. Det ser ut som att många saker pågår men inte är klara. Det förblir oklart om tidsplaner följs. Det borde tydligare framgå när utvecklingsinsatser och projekt är fleråriga”.
– Här tror jag att vi har olika sätt att uttrycka oss. Ekonomer vill gärna uttrycka sig exakt i siffror medan vi i högre utsträckning använder text för att redovisa vad vi gör, säger Viveka Löndahl.
Niklas Stenbäck instämmer men ger också revisorerna delvis rätt.
– Vi har en tendens att breda ut oss, men vi har faktiskt blivit mycket bättre på senaste tiden. Finansavdelningen är på alla avdelningar om att uttrycka sig kortare.
I förhållande till antalet anställda är det för mycket att ha fem tjänstemän som enbart arbetar med ekonomi- och administrativa processer. Funktioner som bokföring, it-stöd, personaladministration och fastighetsunderhåll sköts centralt inom förvaltningen, skriver landskapsrevisorerna.
– Men det pågår en översyn och antalet administrativa tjänster kommer att minska genom en omfördelning av arbetsuppgifter. säger Niklas Stenbäck.
Höga lönehöjningar
Landskapsrevisorerna skriver att det i förlängningen inte är motiverat att ha både en landskapsantikvarie (byråchef) och kulturchef. Vid pensionsavgång bör en av tjänsterna dras in och byrån klara sig med en chef.
– Och så är det också tänkt att bli. Att det blev två chefer beror på att man slog ihop två byråer vid en tidigare omorganisationen, säger Viveka Löndahl.
Löneförhöjningarna för chefer vid Ålands museum har varit betydande, konstaterar landskapsrevisorerna och jämför med stiftelseägda Ålands sjöfartsmuseum. Ålands museum har fler anställda än sjöfartsmuseet och en verksamhet som kostar ungefär 700.000 euro mer årligen efter justeringar för att jämförelsen ska bli rättvis. ”Skötseln av samlingarna borde inte vara enda förklaringen till en så stor kostnadsskillnad. Ålands sjöfartsmuseum förefaller bedriva en kostnadseffektivare verksamhet. Framför allt bör den administrativa biten vid Ålands museum bör ses över”, skriver landskapsrevisorerna.
En inte helt rättvis jämförelse, tycker Viveka Löndahl.
– Jag tror inte att lönerna på Ålands museum ligger högre jämfört med andra jämförbara verksamheter inom offentlig sektor. Och vad gäller museichefens lön tror jag dessutom att den är högre på sjöfartsmuseet än här. Jämför man våra lönenivåer med museivärlden i övriga Norden ligger vi definitivt lägre här. Om vi ska kunna få hit spetskompetenser måste vi vara attraktiva.
– Och gällande verksamhetskostnaderna har museerna helt olika uppdrag. Ålands museum ska förmedla Ålands kulturarv från stenåldern fram till i dag och allt där i mellan, plus att man ska göra detta på fler sevärdheter än bara en.