Enligt bibliotekarierna lånar folk väldigt mycket böcker just nu och det är bland annat hög efterfrågan på de åländska böckerna. På de flesta åländska böckerna är det kö. Sedan kan man enligt Teresa Westmark se en trend gällande böcker om historia, både i facklitteraturen och skönlitteraturen.
– Bland annat Zandra Lundbergs bok ”Konsten att inte hitta sig själv på Bali” har varit väldigt populär, säger Annica Andersson.
”Broarna” av Sebastian Johans har även varit väldigt populär och Annica Andersson berättar att hon går runt och väntar på att uppföljaren ska komma ut.
– Sanna Tahvanainens bok ”Vad gör fjärilar när det regnar” har också varit väldigt populär, säger Teresa Westmark.
Alla böcker som handlar om sömmerskor i Paris är ofta utlånade berättar Lisa Rydell.
– De är skrivna av olika författare, men alla handlar om sömmerskor och alla utspelar sig i Paris, säger hon.
När det gäller både facklitteratur och skönlitteratur kan personalen på biblioteket se trender där folk vill läsa om andra världskriget. Böcker om Ryssland och Ukraina har även, av förklarliga skäl, varit mycket lästa på den senaste tiden.
– Det kommer en ny bok om förintelsen nästan varje månad, säger Jonathan Luoto.
När det kommer till barn- och ungdomsböcker berättar Annica Andersson att de böcker som filmatiseras eller görs om till serier ofta är populära bland barn och unga.
– Många läser om sina favoritböcker på sommaren, exempelvis ”Harry Potter” och ”Anne på Grönkulla” är klassiker som brukar lånas om, säger Annica Andersson.
Bortglömda pärlor och drömgäster
Bibliotekarierna tipsar varmt om att passa på att läsa klassiker nu.
– Vi har fått många nya utgåvor av klassiker, så nu ska man passa på att läsa om en eller flera klassiker. Då får man troligtvis njuta av en sprillans ny bok som kanske inte ens lästs av någon annan ännu, säger Lisa Rydell.
Inför nästa års litteraturdagar får bibliotekarierna drömma sig bort och säga vilka personer som skulle klassas som drömgäster.
– Jag skulle velat ha Lucinda Riley, men hon är ju tyvärr död. Men det är alltid kul om det kommer författare från långt bort, säger Annica Andersson.
– Malin Haawind har skrivit boken ”De kom från öar”. Boken handlar om Gotland, men som påminner på många sätt om Åland, det kunde vara intressant, säger Lisa Rydell.
– Vi försökte i flera år få hit Jan Guillou, men jag vet inte om han är så aktuell längre, säger Teresa Westmark.
– Dick Harrison skulle vara en bra gäst gällande facklitteratur, säger Jonathan Luoto.
– Dick Harrison var här 2012, men han är alltid aktuell, han skriver populärvetenskapliga historieböcker. Honom kunde vi absolut ta hit, tillägger Teresa Westmark.
Prisbelönt kokbok och kryptogram
Teresa Westmark tipsar om en skönlitterär bok samt två faktaböcker till hängmattan.
– Den skönlitterära boken ”En engelsk romans” som är skriven av Niina Mero, låter som att det endast skulle vara hjärta och smärta men den är betydligt djupare än så. Boken passar allt från tonårstjejer till vuxna män. Det blir en underhållande kombination när huvudkaraktären som är från Finland reser till England och det krassa finska möter det romantiska engelska, säger Teresa Westmark.
Den första faktaboken hon tipsar om handlar om koder. Hon nämner även att de flesta böcker inom den kategorin är riktade mot barn, men att detta är en lite svårare version som man kan ligga och knåpa med i hängmattan ensam eller tillsammans med någon annan.
– ”Knäck koden”, av Björn Liljeqvist och Camilla Liljeqvist, handlar om kryptogram och koder. I boken får man först lära sig koder av olika slag och sedan finns det sidor med meddelanden och uppgifter som man ska lösa. Självfallet finns det även ett facit i slutet, säger Teresa Westmark.
Den andra faktaboken som hon tipsar om är Restaurang Hanaholmens kokbok, ”Restaurang Plats – Nordisk gastronomi från Hanaholmens kök”. Boken fick i juni pris som världens bästa restaurangbok i Gorumand World Cookbook Awards 2022.
– Hanaholmen är ett kulturcentrum för svensk och finsk kultur. Jag tycker att man kan ligga i hängmattan och inspireras och läsa om nya spännande recept. Dessutom baseras recepten på nordiska smaker och råvaror, men med en ny touch, säger Teresa Westmark.
Fantasy från 1960-talet
Jonathan Luoto berättar att han på senaste tid varit mycket inne på ämnet äldre fantasyböcker. De böcker han läser nu anser han att man kan läsa även om man inte har mycket erfarenhet av fantasygenren från förut.
– Jag har fjärrlånat från depåbiblioteket. Den första av de två böcker som jag läser nu är Fritz Leibers bok ”The return to Lankhmar” som är en samling av noveller. Berättelserna handlar om Fafhrd och The Gray Mouser. Den andra boken är Michael Moorcocks bok om ”Elric of Melnibone”, som är en fantasyserie från 1960-talet.
Jonathan Luoto vill även slå ett slag för att man kan använda sig av fjärrlån och för en mindre summa låna böcker som inte finns på bibliotekets hyllor.
Krigshistorier och den engelska landsbygden
Lisa Rydell passar på att tipsa om fyra böcker som hon anser passar bra som sommarläsning, men hon tillägger även att många av hennes favoriter är utlånade just nu.
– ”Kvinnorna på slottet” av Jessica Shattuck utspelar sig före, under och efter andra världskriget. Den handlar om tre kvinnor som planerar att mötas på slottet efter att kriget är över, men saker de inte förväntat sig och val som de gjort under kriget gör situationen komplicerad. Boken är inte gulligull men den är inte heller fruktansvärt brutal. Den ger däremot en nyanserad bild av kriget och visar hur man ibland gör val som man inte trodde att man skulle göra, säger Lisa Rydell.
Det andra tipset som går inom samma tema är ”Tyska huset” av Annette Hess.
– Boken handlar om Auschwitz-rättegångarna 1963. Huvudpersonen Eva arbetar som översättare under rättegångarna. Samtidigt som Eva arbetar med rättegångarna anser hennes familj och fästman att hon inte bör gräva i historien och att det inte var så illa som folk säger, berättar Lisa Rydell.
För att bryta av tipsen med böcker som handlar om krig passar hon på att tipsa om en bok som hon beskriver som ”gulligull”.
– ”Belgravia” av Julian Fellowes, som skrivit Downton Abbey, är väldigt feelgood. Det är London under 1840-talet, det är familjedrama och det är hemligheter. Man blir på bra humör av att läsa den, säger Lisa Rydell.
Sist och slutligen tipsar hon även om ”Skuggan av ett år” av författaren Hanna Richell.
– Det var länge sen jag läste den men jag minns att jag gillade den eftersom jag tvingade min mamma att läsa den, säger Lisa Rydell och ler.
– Boken handlar om fyra universitetsstuderande på 1980-talet som får för sig att bo i en stuga mitt ute i ingenstans i ett år. Boken utspelar sig dels på 1980-talet men även i nutid. I berättelsen får man ta del av beskrivningar av narcissister och hur man kan få en annan bild av de människor man umgås med, tillägger hon.
Passar både ung och gammal
Jiasha Carlsson, sommarungdom via Mariehamns stad, anser att ”Tjänarinnas berättelse” av Margaret Atwood är en bok som är både läsvärd och aktuell.
– Den är skriven på ett väldigt bra sätt och den tangerar viktiga ämnen, säger Jiasha Carlsson.
– Den känns dessutom aktuell just nu med tanke på händelserna i USA, tillägger Annica Andersson.
Böcker som kan läsas tillsammans
Annica Andersson lyfter fram två böcker som hon anser passar bra att läsa tillsammans med en yngre person. Enligt henne lämpar sig böckerna för barn som är nio till tolv år, men passar även bra att läsa högt för en yngre person.
– Om man har en stor hängmatta kan man ligga och ha högläsning. ”Emilia och pojken från havet” av Annet Shaap är en spännande bok. Den handlar om en liten flicka vars pappa är fyrvaktare som har alkoholproblem. En natt missar de att tända fyren och straffet hon får är att jobba hos en amiral i sju år där hon träffar en sjöpojke, säger Annica Andersson.
Den andra boken hon tipsar om är ”Jefferson” av Jean-Claude Mourlevat som fått Alma-priset. Igelkotten Jefferson är en väldigt ordentlig figur som blir misstänkt för mordet på sin frisör.
– Boken inleds med att han går till biblioteket så bara för det måste vi ju tycka om honom, säger Annica Andersson med ett skratt.
– Även om den handlar om djur så riktar den sig till lite äldre barn. Igelkotten Jefferson pratar med sin kompis Gilbert och vill hitta den riktiga mördaren vilket leder duon vidare till människornas land, tillägger hon.