Evenemanget brukar dra fulla hus och även den här gången dök det upp en hel del folk. Kvällens tema är en antonym, en motsats, till litteraturdagarnas tema ”Ursinne”.
– Vi har i år valt temat ”Besinning”, något som i sanning är dagsaktuellt. Alla som har makt önskar man just nu besinning – besinning att hålla huvudet kallt och att fatta kloka beslut för att återställa freden i Europa, säger litteraturföreningens ordförande Kerstin Kronqvist.
Som traditionen bjuder är det den regerande Poetry slam-vinnaren från de åländska mästerskapen i estradpoesi som öppnar programmet. Carl-Henrik Karlson, som vann tävlingen förra året, läser dikten ”Vi på vår lilla runda”.
Det är närmast ett långt brandtal i lyrikform kring vikten av att vända den nedåtgående spiral vi ser inom flera områden – en uppmaning om att vi i stället för att sticka huvudet i sanden ska göra något åt problemen.
”.../Håll upp en dörr/gå igenom och tacka/sluta kasta fimpar och bakom ryggen snacka/Det är alla för en och en för alla/tillsammans vi stiger upp och tillsammans vi falla/.”
Andra diktsamling
Bianca Barck gav förra året ut diktsamlingen ”Det klarnar opp” på eget förlag, och i maj utkommer hon med ”Stormen”.
Bianca Barck säger att hon alltid fascinerats av bokstäver, ord och av språket i stort.
– Men det var först för några år sedan som jag förstod att det är poesi jag håller på med. Jag hade bilden av att poesi är något som ska vara högtravande och svårt, och där kände jag att mitt skrivande inte passade in.
Bianca Barck intervjuas av författaren Carina Karlsson från litteraturföreningen. Karlsson tror att det finns många som är rädda för att skriva dikter eftersom de tror att poesi måste vara komplicerad.
– Som att ju svårare poesin är att begripa desto finare är den.
Sångframträdande
Poesin kan vara mycket enas de om. Den kan vara en lek med ord, och den kan vara ett sätt att kommunicera. Carina Karlsson ser en lätthet och språkglädje i Bianca Barcks poesi – även i dikterna som handlar om förluster och besvikelser. Den nya diktsamlingen har en annan inriktning än den första, berättar Bianca Barck.
– ”Stormen” har lite mer av ett framåtdriv, lite mer av en vilja till – och ett krav på – förändring.
Programmet fortsätter efter det med att Marcus Boman berättar om fotoboken ”I AM” och med Ben Johans minnesbilder från sina år som förlagsredaktör vid PQR. För kvällens sångframträdande står Caroline Furbacken. Tillställningen avslutas med Zandra Lundberg, som inom kort debuterar på Schildts & Söderströms med ”Konsten att inte hitta sig själv på Bali”.