Rederiet Birka Line bildades 1971 med affärsidén att bedriva trafik mellan Sverige och Åland. Jungfruresan med fartyget prinsessan gjordes den 21 november samma år, alltså på söndag på dagen för 50 år sedan.
Historien om Birka fick som bekant ett ledsamt slut när ägaren Rederi Ab Eckerö till följd av coronaviruspandemin lade ner rederiet i fjol. Det blev samtidigt starten för Fredrik Rosenqvists projekt.
– Idén om att skriva en bok fick jag egentligen direkt när det meddelades att rederiet skulle läggas ner. Under min tid på Ålandstidningen skrev jag en hel del artiklar om Birka, bland annat ett dokument om hur Rederi Ab Eckerö blev största ägare. Så jag hade bra koll på att det fanns en massa bra stories att berätta, och det kände jag att jag ville göra innan någon annan gjorde det.
Många intervjuer
Efter en hel del planering började han arbeta med boken i början av det här året. Den viktigaste källan har varit intervjuer med personer som på ett eller annat sätt varit en del av Birkas historia.
– Jag har gjort ett 30-tal intervjuer och sedan har jag använt mig av en hel del skriftliga källor.
För yngre generationer har Birka på många sätt bara varit ett kryssningsfartyg som seglat under svensk flagg, men på 70-, 80-, och 90-talet var rederiet en helt annan varelse.
– När Birka startades var det det riktiga åländska folkrederiet som alla ålänningar tecknade aktier i och som bara ålänningar jobbade på.
– Att på allvar berätta om hur rederiet blev till, vem som var med och varför har därför varit en viktig del, för det upplever jag att folk inte har så bra koll på.
En näringslivsnörd
Under arbetet med boken har Fredrik Rosenqvist också upptäckt att det finns många oberättade historier kring Birka.
– Det har väl i historiebeskrivningen delvis varit så att de som hamnade på kant med rederiet skrivits bort. Thorbjörn Jansson är till exempel en person som nämnts alltför lite, därför känns det väldigt fint att kunna berätta om hans del i rederiet.
Fredrik Rosenqvist konstaterar också att Birka haft stor betydelse för hur det åländska näringslivet ser ut i dag.
– Som näringslivsnörd har det varit väldigt roligt att skildra historien om Birka. Läser man den här boken lär man sig allt om Ålands näringsliv.
Mest pratar han om hur Ålands två mest framgångsrika affärsmän, Anders Wiklöf och Trygve Eriksson, på 80-talet gav sig in i Birka.
– De fick båda en rejäl start på sina karriärer inom Birka. Anders Wiklöf gjorde en fantastisk affär när han samlade på sig den första stora aktieposten i Birka och sedan sålde den vidare till Trygve Eriksson. Vi kanske hade haft Wiklöf Holding och Eriksson Capital oavsett i dag, men deras inblandning i Birka är en viktig del av berättelsen.
Konkursens brant
I boken skildras också den tumultartade tiden under oljekrisen 1973 då Birka precis hade bestämt sig för att satsa på två nya fartyg.
– Då höll allt på gå käpprätt åt skogen. Man kan fråga sig hur stora de kunde ha blivit redan då om det inte hade varit för oljekrisen.
70-talet var på många sätt ändå en nostalgisk storhetstid, medan 80-talet ,med Birka Princess som levererades 1986, var en ekonomisk storhetstid.
– Man ska inte underskatta hur många som har jobbat inom Birka och hur många fartyg rederiet haft. Jag har lärt mig otroligt mycket och det roligaste har nog varit att få berätta om hur det gick till på 70-talet för dem som jobbade på, och dem som reste med, Baronessan och Prinsessan. De har berättat om hur otroligt roligt de hade. Det var nog den gyllene åldern för att åka båt och festa och många av de roligaste berättelserna är från den tiden.
Fartfyllt och galet
Fredrik Rosenqvist berättar att han innan han började med boken funderade mycket på vad och hur han ville berätta.
– Det jag kom fram till var att jag ville skriva en bladvändare. Det är en bok med korta kapital som ofta avslutas med en liten cliffhanger.
Boken är skriven i historisk presens vilket innebär att berättelserna utspelar sig här och nu.
– Så det är ingen traditionell historik. Vare sig i form eller berättande. Jag hoppas och tror att läsaren efter några sidor inte ska kunna lägga ifrån sig boken, och i slutet fälla en tår för att det här fantastiska rederiet inte finns längre.
Enligt Fredrik Rosenqvist är tonen och formen i boken densamma som den ombord på Birkas fartyg på 70-talet.
– Galen, fartfylld och rolig.
Officiellt boksläpp är på lördag och Fredrik Rosenqvist säger att boken redan nu väckt stort intresse. Förhandsbeställningarna har varit många och förutom från Åland har de kommit från bland annat Danmark, Tyskland och Norge.
– Man märker att sjöfart intresserar och jag är nyfiken på vad folk ska tycka. Förhoppningsvis tycker alla som är intresserade av sjöfart eller som jobbat på eller rest med Birka att den är rolig. Men den är också skriven för alla som är intresserade av åländsk historia och det åländska samhället.