I sin nya bok ”Åren” bedriver Kjell Westö och hans sex år yngre bror Mårten Westö en litterär dialog om sina liv, om uppväxt och tonår, vuxenblivande och åldrande, och om författaryrket som de båda valde.
– Det har varit ett lärorikt projekt. De första 20 åren höll vi oss borta från varandras litterära verksamheter för det var lite känsligt. Med de senaste tio åren har vi börjat dela texter och fråga varandra om råd, säger Mårten Westö.
Mårten Westö har huvudsakligen skrivit lyrik medan Kjell Westö gjort sig ett namn som romanförfattare.
– Så vi såg till att vända på det i den här boken där Mårten fått stå för Helsingforsskildringarna och jag begränsat mig till lite kortare texter, säjer Kjell Westö.
Nobelpristagare
Ett tema i boken är mammans depression och hur den påverkade familjen. Hon var öppen om sin sjukdom, påpekar Kjell Westö.
– Hon gled liksom bort från oss. Vi började nog båda skriva för att få formulera oss, säger Kjell Westö.
Apropå titeln förklarar de att de var vagt medvetna om att det fanns en fransk författare vid namn Annie Ernaux som också gett ut en bok som heter ”Åren”.
– Men vi kunde ju inte i vår vildaste fantasi föreställa oss att hon skulle få Nobelpriset samma år som vår bok kom ut, säger Kjell Westö och skrattar.
Korsbefrukta
För Sofia Chanfreau och Amanda Chanfreau började deras Finlandiaprisvinnande bok ”Giraffens hjärta är ovanligt stort” som ännu ett gemensamt projekt, för tio år sedan.
– Vi har gjort flera saker tillsammans där vi kortbefruktat varandra. Till exempel gjorde jag dräkterna till en video till en låt som Sofia skrivit, säger Amanda Chanfreau.
Liksom i bröderna Westös bok spelar en frånvarande, fast fiktiv, mamma en central roll i ”Giraffens hjärta är ovanligt stort”.
– Men i verkligheten har vi en i allra högsta grad närvarande mamma som fyllt vår barndom med fantasi och infall och pekat ut stenar som ser som djur, säger Sofia Chanfreau som vinkar till mamma Tove Chanfreau som sitter i publiken.