– Varje låt på albumet är en egen värld, en slags undersökning som förhoppningsvis ska kännas relevant. Man känner direkt om en låt inte är relevant, den måste väcka något i en, säger Cecilia Wickström.
Birdpeople består av Jakob Lavonius, Cecilia Wickström och Amanda Blomquist. Jakob och Cecilia bor numera i Geta och Amanda bor i Helsingfors.
Birdpeoples musik kan beskrivas som organisk elektronisk populärmusik och man använder trummor, gitarr, bas och synth.
Trion spelade tidigare ihop i Spiny Normans men kring 2015 bildade de Birdpeople.
Albumet består av totalt åtta låtar.
– Egentligen är det ett sammanhängande flöde och en helhet, samtidigt som varje låt verkligen står för sig själv, menar de.
Tre av låtarna innehåller sång.
– Ibland känner man att titeln redan säger allt som måste sägas. Då är det onödigt att sjunga. Det instrumentala får tala för sig, säger Jakob Lavonius.
Grönland viktigt
På fredag åker bandet till Grönland där de ska spela på festivalen Artic Sounds. Grönland betyder mycket för bandet.
– Vi har helt enkelt blivit drabbade av Grönland. På en turné vi gjorde till Sydamerika 2018 träffade vi två grönlänningar och så spelade vi i Nuuk på en festival 2019. Sedan dess är vi fast, säger Cecilia Wickström.
De beskriver Grönland som en extremt intressant plats.
– Grönland är lite bortglömt. Men det är ju en sådan knutpunkt när det kommer till till exempel klimathot. Befolkningen där har varit utsatta för olika koloniala övergrepp över tiden. Det är en förtryckt kultur som är på återväxt, säger Cecilia Wickström.
De beskriver att alla möten de haft med olika inspirerande personer på sina resor utgör ett gemensamt tema för albumet Gyrovagus.
– Mötena utgör näringen för albumet. Men det är också mötena emellan oss i bandet. Det är något med oss som gör att vi snabbt kommer varandra väldigt nära. Väldigt snabbt börjar vi prata om viktiga saker och Birdpeople har från början varit ett projekt som rört upp mycket hos oss alla inblandade. Vi är definitivt som en familj, säger både Cecilia Wickström och Jakob Lavonius.
Skapar nya ljud
Gyrovagus betyder en tiggarmunk som vandrar omkring och inte tillhör något kloster.
– Plattan är otroligt genomarbetad, inget har skett lättvindigt. Vi gillar det rituella och reptitiva som lockar in lyssnaren i ett visst tillstånd och mindset, säger Jakob Lavonius.
De jobbar mycket med olika inspelade ljud, där de helt enkelt skapar nya ljud.
– Nu på Grönland vill vi till exempel spela in ljud av slädhundarnas ylande och så använda det i kommande album. Vi använder oss mycket av digitala ljud där grunden är analog, säger Jakob Lavonius.
Bandet planerar att bygga en studio i framtiden i Geta.
– Ja vi vill ha ett eget utrymme för det. Sen får vi se hur snabbt det går, säger Cecilia Wickström.
De har tidigare spelat på bland annat Bastun och Pride Åland och har gjort cirka fem spelningar på Åland.
– Tanken är helt klart att snart spela på Åland igen. Det börjar bli dags för det.