Marta Sofia Honer är violinist och violast, sessionsmusiker inom film- och tv-industrin samt för andra artister, och undervisar vid California State University of Los Angeles. Jeremiah Chiu, vars huvudinstrument är den modulära synthen, arbetar med egna verk och i samarbete med andra LA-baserade musiker, såväl som med musiker från världen – bland annat bandet M83 som han öppnat för under deras senaste turné. Vidare undervisar han i grafisk design vid Otis College of Art and Design och driver den kreativa studion Some All None.
Musikerna träffades i Chicago för 10 år sedan, och flyttade båda till Los Angeles i samma veva. I dag bildar de duon bakom ”Recordings from the Åland Islands” – ett elva spår långt ljudlandskap som fångar den åländska skärgårdens storhet. De har spelat tillsammans från och till sedan 2014, men med Ålandsskivan som släpptes i mars 2022 lades de sista bitarna på plats för deras formellare samskapande.
Distinkt album
I över ett år har ”Recordings from the Åland Islands” funnits ute i världen digitalt samt på LP- och CD-skiva. Albumet har fått övervägande positiva recensioner av musiktidskrifter som Pitchfork och Mojo.
– Det är en härlig överraskning att folk njuter så mycket av plattan. Den genljuder verkligen i människor, vilket känns roligt och speciellt, säger Marta Sofia Honer.
Det är ett distinkt album, inte minst i fråga om den kontext som det uppstod i, fortsätter Jeremiah Chiu.
– Vi reste till Åland 2017 för att hjälpa våra vänner Jannika Reed och Sage Reed att bygga upp Hotel Svala på Kumlinge. Samtidigt fick vi möjligheten att besöka de här öarna som vi aldrig upplevt tidigare, och blev inspirerade av den fantastiska platsen. Vi hade våra instrument med oss och mellan arbetspassen spelade vi in improvisationer och små stunder då vi njöt av naturen.
I S:ta Anna kyrka på Kumlinge fick Jeremiah Chiu testspela orgeln. Resultatet, precis som så många andra stunder från resan, hörs nu i spår som ”Anna’s Organ”. Ute i skärgårdslandskapen gjordes fältinspelningar av alla små finurliga ljud som naturen ger ifrån sig. Projektet växte naturligt fram och året efter den första resan började Jeremiah Chiu och Marta Sofia Honer samla ihop sitt material, vilket fick dem att lufta idén om att göra det hela till en skiva.
– 2019 hjälpte Jannika och Sage oss att få ett stöd för att kunna åka tillbaka till Åland. Vi höll en konsert i Kumlinge kyrka som spelades in, och resan hjälpte oss också i allmänhet att skjutsa ihop allt. Vi fick ny energi att sätta tänderna i projektet, och där i krokarna blev vi tillfrågade av Scottie McNiece på skivbolaget International Anthems om vi ville ge ut skivan hos dem, säger Marta Sofia Honer.
Collagelikt verk
”Recordings from the Åland Islands” kom till världen genom en hög grad av spontanitet, något som också kan höras i inspelningarna, menar Jeremiah Chiu.
– Det är collagelikt, och har ett liv i sig som gör att man kan engagera sig med albumet och höra det på riktigt. För sådana som inte besökt öarna har vi skapat en musikalisk palett som gör det möjligt för dem att förflytta sig till en helt ny plats, oavsett var i världen de lyssnar. En stor del av den fina responsen handlar om plattans tempo, vilket också är något vi tänkt mycket på. Albumets tempo är öarnas tempo: stillsamt och lugnande.
När jag växte upp på Åland noterade jag ofta alla ljud som Åland består av: havet, skogen och vidderna, såväl som färjornas och andra mänskliga ljud. Det finns en stor nyansrikedom. Upplevde ni också den?
– Verkligen. Första gången vi var där var det dessutom midsommartider, och vi fick uppleva det där eviga solskenet för första gången, vilket var magiskt och inspirerade. Det var också första gången någon av oss satte foten i en skärgård, och att vara på en färja och passera alla små öar var så vackert. Att det kan finnas ett enda litet hus på en ö är surrealistiskt, säger Marta Sofia Honer.
Trots att det stora fokuset ligger på skildringen av de åländska landskapen, finns ändå några antydningar till människoliv i vissa av låtarna.
– Mina egna referenser inkluderar ambientartister som jobbar mycket med livfullhet. Verken är inte bara fältinspelningar från naturen, de tar människorna, platsen och utrymmet med sig. När vi klippte musiken beslöt vi oss därför för att ha kvar mänskliga ljud, till exempel en pojke som hostar mitt i ett av våra kyrkoframträdanden. Det är viktigt att det ska kännas så som det gjorde när vi var på Åland, säger Jeremiah Chiu.
Från himmel till hav
Att arbeta platsbundet med musik är något som duon värdesätter.
– Den typen av praktik är viktig. Hur kan en plats inspirera ett musikaliskt narrativ? På vilka sätt låter fåglarna, gatorna och människorna annorlunda här? Platserna tvingar oss alltid att lyssna: vart vi än åker finns ljud som vi reagerar på, vilket gör att nya ljud kommer även från oss, säger Jeremiah Chiu.
Han berättar att arbetet med ”Recordings from the Åland Islands” gav viktiga lärdomar om hur betydelsefull berättelsen och narrativet är för musiken – något som också hjälpte dem att knyta ihop projektet.
– När man jobbar som artist, med en drös olika projekt i gång samtidigt, vill man gärna trycka in allt man kan i varje verk man gör. Här var det viktigt att inte göra det. I stället för att försöka säga allt försöker vi säga något.
Hur skulle ni beskriva narrativet som ni använde för att få ihop plattan?
– När man lyssnar på den märker man att man börjar ovanför öarna, uppe i himlen och bland molnen, med blicken ner på skärgården. Därefter rör man sig sakta ner mot havet, och väcks av klockspelet och båtljuden på spår två. Albumets mittendel utvecklar landskapen och rör sig mellan vattnet, skogen och klipporna, där det blir mer och mer intimt innan man svävar tillbaka ut från skärgården igen, säger Jeremiah Chiu.
– Vi har sagt att sista spåret är lite som den bitterljuva stunden på planet hem igen, fyller Marta Sofia Honer i.
En unik resedagbok
I kommentarsfälten på sociala medier, i recensioner och i medier, hyllas ”Recordings from the Åland Islands” för sitt berörande uttryck. I nordiska medier har albumet gått relativt obemärkt förbi. Marta Sofia Honer försöker sätta ord på varför albumet slog an något avgörande i många amerikanska och internationella lyssnare.
– Det här albumet kom till organiskt och från en resa, vilket i sig gör det till en resedagbok och en unik berättelse som aldrig kan upprepas. Det är ett koncept som fångar människor, och många har sagt i efterhand att de kan höra alla upplevelser vi hade på Åland, vilket fått dem att också vilja besöka platsen. Vi kunde fånga en liten del av hur allt är där. Albumet kom också ut i en tid då vi rörde oss ut ur pandemin och erbjöd kanske en slags tröst för människor. En möjlighet att uppleva en väldigt mjuk och lugnande atmosfär.
Men kanske kommer plattan ändå hitta hem till Åland och Norden inom en snar framtid. Om allt går som det ska spelar duon på Åland i sommar, i samband med en mindre Europaturné i Finland, England och Tyskland, och i takt med att bokningarna kommer ikapp igen efter pandemirestriktionernas inställda evenemang är Jeremiah Chiu och Marta Sofia Honer ivriga att spela för ännu fler nordiska publiker.
Och vem vet: kanske återvänder de till skärgården för att skapa mer musik utifrån dess auditiva underfundigheter igen.
– Jag skulle gärna göra det igen, säger Marta Sofia Honer.
– Ja, vi har Åland så otroligt nära hjärtat nu, avslutar Jeremiah Chiu.