Tidigare har Kulturföreningen Katrina ordnat mästarklasser och även en dirigentkurs, men den här kursen, som riktar sig till deltagare mellan 7 och 18 år som spelar violin, altviolin eller cello, är den första i sitt slag i föreningens regi.
– I stället för att ställa in under pandemin har vi försökt hitta på nya saker, säger ordföranden Barbro Sundback.
Initiativtagare till kursen är violinisten Zaida Ponthin. Hon har tidigare studerat bland annat vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm och är i dag verksam som frilansande violinist. På Åland är hon även bekant som projektkoordinator för Kulturföreningen Katrina.
De andra lärarna är Cecilia Wickström (violinist och musikpedagog), Vuokko Lahtinen (altviolinist och dirigent) och Lydia Eriksson (cellist och musikpedagog). Assisterar under kursen gör klarinettisten Emilia Eriksson.
Kan övernatta
Kursen hålls den 2-7 augusti på Ålands folkhögskola och det är möjligt för både deltagare och deras föräldrar att bo på skolans internat under de fem dagarna.
– Det är ett nygammalt koncept, redan på 80-talet hölls stråkkurser på skolan med kantorn Sture Isacsson, Chris Sundblom och Sören Jansson. Vi hoppas kunna återuppväcka traditionen och hålla liv i den, säger Zaida Ponthin.
Deltagarna ska bland annat spela i blandade grupper, stråkorkester och kammarmusikensembler. Noter används i undervisningen, men tid viks även för mer experimentella och lekfulla övningar.
– Fokus ligger mycket på samspelet men alla ledare är flexibla, vi anpassar kursen efter deltagarna. Vi vill också jobba med improvisation, titta på hur man kan leka fram, skapa och vara kreativa med existerande material så att man inte bara är bundna till det som är skrivet. Det behöver inte alltid vara så strikt.
Stort intresse
På Åland finns, säger Zaida Ponthin, en lång tradition av att spela stråkinstrument.
– Många spelar vid Ålands musikinstitut, Alandia Strings, Bel Canto och i folkmusikrörelsen. Det ligger en fiol i nästan varje hemman.
Tanken är att kursen, som har ett tjugotal platser, ska fungera som ett komplement till den undervisning som redan erbjuds av olika instanser under terminerna. Som yngre kunde Zaida Ponthin ibland känna sig ensam i sitt musicerande, då mycket fokus låg på de individuella lektionerna.
– Vi vill helt enkelt ge en intensivupplevelse av hur det är att spela ihop, skapa tillsammans och dela sitt intresse med likasinnade.
Avslutningskonsert
Den sista dagen, lördagen den 7 augusti, ges en konsert med alla deltagare i Finströms kyrka. Troligen bjuds publiken då på ett brett program, med allt från klassisk musik till pop.
Redan nu har föreningen tagit emot anmälningar från både Sverige och Finland.
– Det här ett alternativ vi kanske kan utveckla på Åland, att barn och unga också kommer hit och spelar, säger Barbro Sundback, som konstaterar att många åländska musikstuderande tidigare åkt till Wegeliusinstitutets kurser i Svenskfinland.
På föreningens hemsida finns mer information, bland annat om kurskostnader och om hur man anmäler sig. Sista anmälningsdag är den 7 juni.
Kursen hålls i samarbete med Ålands sång- och musikförbund och Ålands musikinstitut.