Redaren och sjöfartsrådet Gustaf Erikson (1872-1947) ägde genom åren 39 renodlade segelfartyg. En period hade han världens största segelflotta. Det första fartyget hette Tjerimai och köptes in 1913. Det sista var Moshulu som förvärvades 1935.
För första gången finns nu en komplett historik över alla dessa segelfartyg: ”Från Tjerimai till Moshulu – Gustaf Eriksons segelfartyg”, skriven av sjökaptenen och museimannen Göte Sundberg (1928-2013).
– Pappa arbetade med manuset in i det sista. Han hade datorn med sig på Gullåsen och fortsatte skriva, säger sonen Guy Sundberg som är den av tre bröderna som arbetat mest med själva texten.
Göte Sundberg hade en färdig disposition för boken och hade hunnit skriva 25 av de 39 fartygspresentationerna.
– Vi har kompletterat med de saknade 14 avsnitten och redigerat den befintliga texten en del, men vi har eftersträvat att behålla Götes eget språk så långt som möjligt.
I originalmanuset använde han exempelvis de engelska namnen på olika platser.
– Det har vi behållit för det var så platserna kallades när sjömännen pratade om dem.
De beskriver sin far som en både skicklig och entusiastisk berättare.
– Han brukade berätta historier hemma vid middagsbordet och senare höll han många livfulla guidningar på sjöfartsmuseet, minns Ola Sundberg.
Seglade för Gustaf Erikson
Boken inleds med Göte Sundbergs skildring av sin egen sjömansbana. 1946 mönstrade han på som jungman på Gustaf Eriksons fyrmastade bark Viking.
– Han hade valet mellan att bli bonde eller gå till sjöss, men var rejält trött på svinstior så valet var enkelt. Vår farfar krävde dock att han skulle välja ett segelfartyg, för det var de enda riktiga fartygen tyckte han, säger Ola Sundberg.
1955 blev Göte Sundberg sjökapten. När han klev i land tjänstgjorde han åren 1965–1980 som rektor för Ålands sjömansskola och åren 1980–1993 var han chef för Ålands sjöfartsmuseum.
Han var en produktiv författare och skrev 112 katalogiserade artiklar och böcker om sjöfartshistoria.
Huvuddelen av den drygt 500-sidiga boken utgörs av beskrivningarna av de 39 segelfartygen. Förutom grundfakta berättar texten hur det gick till när de köptes in och vad som hände fartygen under åren i rederiets tjänst. Det är livfulla berättelser, präglade av dramatiska detaljer och sakkunniga upplysningar om livet ombord.
– Personligen blev jag mest drabbad av kapitlen om Killoran och Hougomont och de enorma strapatser deras besättningar genomlevde, säger Guy Sundberg.
– Jag hoppas att någon manusförfattare hittar till den här boken för här finns massor av historier som skulle passa perfekt som film eller tv-serie, säger Ola Sundberg.
Ålands Nautical Club
Fyrmastbarken L'avenir ägnas en av de längsta texterna.
– Hon var speciell som tog passagerare och var lite av pionjär på det området, säger Henrik Karlsson, tidigare var museichef och numera är ordförande i biblioteks- och publikationsnämnden i Ålands Nautical Club, som är bokens utgivare. Han är även projektledare boken.
– Ganska snart efter att pappa dog tänkte vi söner att vi borde fullfölja det arbete han påbörjat. Men vid den tidpunkten förvärvsarbetade alla vi tre bröder och det var svårt att få tid för manuskriptet. Men på våren 2020 gick Guy i pension och även Henrik fick mera tid till förfogande, så Henrik tyckte vi skulle dra igång ett projekt för att slutföra boken, säger Ola Sundberg.
Henrik Karlsson tycker att det är på tiden att även Gustaf Eriksons segelfartyg får den beskrivning de förtjänar.
– Jag tror att ålänningarna är lite hemmablinda för hur betydelsefull Gustaf Erikson faktiskt var, inte minst internationellt. Hans namn är välkänt utomlands. säger han.
Boken avslutas med kronologiska listor över fartygens alla resor. Här kan man till exempel se att Göte Sundbergs första fartyg Viking, gjorde sin sista resa för Gustaf Erikson till Göteborg den 2 juni 1951, där hon såldes.
Rikt illustrerad
Bokens layout är skapad av Rita Jokiranta. Det är även hon och Anna Grönholm på sjöfartsmuseet som har tagit fram det omfattande bildmaterialet. Flera bilder publiceras för första gången.
– Vi är jättenöjda. Boken blev faktiskt ännu finare än vad vi trott. Jag tror att pappa skulle vara mycket glad, säger Guy Sundberg.
I morgon kväll är det officiellt boksläpp på Ålands sjöfartsmuseum, i samband med Ålands kulturstiftelses höstmöte. Då håller Henrik Karlsson föredrag på ämnet: ”Grunden till vårt välstånd – de optimistiska åren för segelsjöfarten åren 1885-1913”.
Han är nöjd med tajmingen.
– Föredraget slutar alltså samma år som Gustaf Erikson träder in i handlingen som redare.